ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεσμεύσεις 90 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος

Δεσμεύσεις 90 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος
CNN Greece

Στα 90 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία των συνολικών δεσμεύσεων για φορολογικές υποθέσεις στις οποίες προχώρησε στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2018 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος.

Το ίδιο διάστημα η Αρχή, της οποίας προΐσταται η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη, έστειλε στις εισαγγελικές Αρχές 45 φορολογικές υποθέσεις που σχετίζονται κυρίως με μεγάλη φοροδιαφυγή. Αλλά δεν αρκέστηκε μόνον σε αυτό. Η Αρχή απέστειλε 61 αιτήματα στο εξωτερικό προκειμένου να ενημερωθεί για την ύπαρξη καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, που αποτελούν πιθανόν προϊόν φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος έχει εναρμονιστεί πλήρως με τις επιταγές των θεσμών και «κυνηγά» υποθέσεις διακεκριμένης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, εγκλήματα που σχετίζονται με κακουργηματική απιστία και ξέπλυμα χρήματος εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και με υπεξαιρέσεις και υποθέσεις που αφορούν σε ζημία του Δημοσίου.

Λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος δίνει προτεραιότητα στις μεγάλες υποθέσεις με βεβαιωμένη φοροδιαφυγή από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος άνω των 500.000 ευρώ. Στη βάση όσων προβλέπει ο νόμος, η Αρχή για το Ξέπλυμα δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου. Συνήθως οι αποφάσεις δεσμεύσεων αφορούν σε ακίνητα και ειδικά σε μεγάλες κατοικίες ή επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Τα ακίνητα παραμένουν δεσμευμένα έως ότου οι οφειλέτες καταβάλουν ή ρυθμίσουν τα χρέη τους ή έως ότου με τελεσίδικη δικαστική απόφαση αυτά περιέλθουν στο Δημόσιο.

Πάντως το τελευταίο διάστημα η ΑΑΔΕ και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με δυσάρεστες εκπλήξεις. Ειδικότερα, σε συγκεκριμένες υποθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα εισαγγελείς προχώρησαν σε άρση της δέσμευσης ακινήτων που είχε επιβάλει η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 500.000 ευρώ.

Η απόφαση των δικαστών εκδόθηκε μετά από προσφυγή των φοροφυγάδων εντός δεκαημέρου από τη δέσμευση των ακινήτων τους. Το σκεπτικό της απόφασης των εισαγγελέων ήταν πως με διοικητική πράξη της Αρχής δεσμεύθηκε «προσωπική» περιουσία των φοροφυγάδων, κάτι που έκριναν ως μη σύννομο. Όμως η δυνατότητα αυτή προβλέπεται ρητά και ευκρινώς από το νόμο 3691/2008 που διέπει τη λειτουργία της Αρχής. Το άρθρο 46 του εν λόγω νόμου αναφέρει πως σε περίπτωση που το προϊόν της φοροδιαφυγής δεν είναι δυνατόν να κατασχεθεί, κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία ίσης αξίας.

Κατά πληροφορίες η ΑΑΔΕ και η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, ενημέρωσαν για το θέμα τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης και ζήτησαν να ξεκαθαριστεί στους εισαγγελείς το περιεχόμενο του 3691/2008, ώστε να μην εκδίδονται ευνοϊκές αποφάσεις υπέρ φοροφυγάδων και σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ