ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοστέλο: Οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους

Κοστέλο: Οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους
ΟΕΕ

Την θέση πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να δώσουν στην Ελλάδα ένα εμπροστοβαρές πακέτο ελάφρυνσης του χρέους εξέφρασε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η Ελληνική Οικονομία μετά το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος», που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το στέλεχος της Κομισιόν ανέφερε πως η Ελλάδα είναι σε δρόμο να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και τόνισε πως στο επικείμενο Eurogroup της 21η Ιουνίου θα εξεταστεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης κάτι που ευχήθηκε να υπάρξει, το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.

Ο Κοστέλο είπε πως «οι Ευρωπαίοι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ελάφρυνση του χρέους» και να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος, ώστε η Ελλάδα να έχει έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Ο ίδιος σημείωσε πως η πρόσφατη ιταλική αναταραχή στέλνει ένα διπλό μήνυμα πως όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα θα τελεί σε εύθραυστη κατάσταση και πως το ελληνικό χρέος θα πρέπει να ελαφρυνθεί σημαντικά. «Σαφώς υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος από την Ιταλία στα spread και οι εξελίξεις δεν βοηθούν όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις», τόνισε.

Ο ίδιος είπε πως η Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα να αντιστρέψει μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος του προγράμματος και σημείωσε πως οι βαθιές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα απαιτήσουν 5 με 10 χρόνια για να ολοκληρωθούν.«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αντιστροφή των πολιτικών», είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με το ζήτημα της μεταμνημονιακής προετοιμασίας είπε πως οι Ευρωπαίοι βοηθούν την Ελλάδα να κτίσει το ταμειακό απόθεμα της για την επομενη ημέρα και πως λαμβάνονται μέτρα που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή του χρέους σε βάθος 10- - 20 ετών.

«Είτε τα αγαπούμε είτε όχι, τα προγράμματα προσαρμογής έχουν μια δομή. Υπάρχει το Μνημόνιο, υπάρχουν οι τακτικές αξιολογήσεις. Τα προγράμματα παρέχουν οργάνωση της οικονομικής πολιτικής», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ