ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Τεκμήριο η μισθωμένη κατοικία-Πώς δηλώνεται στο Ε1

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Τεκμήριο η μισθωμένη κατοικία-Πώς δηλώνεται στο Ε1
EUROKINISSI

Η μισθωμένη κατοικία αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης, κάτι που σημαίνει πως οι φορολογούμενοι που κατοικούν σε μισθωμένη κατοικία ή πληρώνουν ενοίκιο για τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη θα πρέπει να δηλώσουν στη φορολογική δήλωση το ενοίκιο που πλήρωσαν το 2017 και παράλληλα να συμπληρώσουν τον πίνακα 5 του εντύπου Ε1.

Το ενοίκιο που πληρώθηκε το 2017 για την κύρια κατοικία της οικογένειας θα δηλωθεί στον πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης στους κωδικούς 811-816. Για τον υπολογισμό των πιο πάνω ποσών απαιτείται να υπάρχουν οι αποδείξεις της καταβολής του ενοικίου.

Εάν οι εκμισθωτές είναι περισσότεροι από τρεις, στις δύο πρώτες σειρές συμπληρώνονται οι δύο εκμισθωτές με τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκτησίας και τα ποσά ενοικίου που τους κατεβλήθησαν και στην επόμενη σειρά στον κωδικό 815 το ποσό που κατεβλήθη μέσα στο 2017 συνολικά στους υπόλοιπους εκμισθωτές, χωρίς να συμπληρώνονται το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ τους.

Εάν στη διάρκεια του 2017 άλλαξαν μία ή περισσότερες κατοικίες, στην κάθε σειρά θα συμπληρώνονται τα στοιχεία του εκμισθωτή και το ποσό ενοικίου κάθε κατοικίας που μισθώσατε.

Εάν μίσθωσαν δύο κύριες κατοικίες μέσα στο 2017 από τις οποίες η πρώτη κατά σειρά μίσθωσης έχει τρεις εκμισθωτές, στην πρώτη σειρά θα συμπληρώνονται τα στοιχεία του εκμισθωτή της πρώτης κατοικίας που μίσθωσαν και στον οποίο κατεβλήθη το μεγαλύτερο ποσό, στη δεύτερη το ποσό που κατεβλήθη στους υπολοίπους χωρίς τα στοιχεία τους και στην τρίτη τα στοιχεία του εκμισθωτή της δεύτερης κατοικίας που μίσθωσαν και το ποσό που του κατεβλήθη.

Στους κωδικούς 817-823 αναγράφεται το καθαρό ποσό του ενοικίου που καταβάλλεται για την ενοικίαση κατοικίας η οποία χρησιμοποιήθηκε για την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών κάθε παιδιού που σπουδάζει σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού, εφόσον τα παιδιά αυτά συμπληρώνονται στον πίνακα 8 της δήλωσης (εξαρτώμενα μέλη). Για τον υπολογισμό των πιο πάνω ποσών απαιτείται να υπάρχουν οι αποδείξεις της καταβολής του ενοικίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ