ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψαλιδόπουλος: Λίγο πριν την λήξη του προγράμματος οι αποφάσεις για το χρέος

Ψαλιδόπουλος: Λίγο πριν την λήξη του προγράμματος οι αποφάσεις για το χρέος
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Λίγο πριν την λήξη του προγράμματος θα ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, σε επιστολή του προς τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σε ότι αφορά στο χρέος, ο κ. Ψαλιδόπουλος σημειώνει ότι «είναι σαφές από το τρίτο μνημόνιο, ότι τα όποια μέτρα απομείωσης του χρέους θα ισχύσουν μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος» και ότι το ΔΝΤ ζητεί «να ανακοινωθούν/επισημοποιηθούν αυτά τα μέτρα νωρίτερα ώστε να χρησιμεύσουν ως δεδομένα στα μοντέλα εκτιμήσεων βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του προσωπικού του Ταμείου».

«Αυτό έχει προκαλέσει αντιγνωμίες στα πλαίσια του Eurogroup» παραδέχεται ο κ. Ψαλιδόπουλος και προσθέτει: «Τελικά στην πράξη βαδίζουμε, όπως όλοι διαπιστώνουμε, σιγά-σιγά, στην ανακοίνωση των μέτρων λίγο πριν την λήξη του προγράμματος, παρά τις ενστάσεις του Ταμείου. Στο μέτρο που τελικά το χρέος θα κριθεί μετά τον Αύγουστο του 2018 βιώσιμο, θα είναι και οι επιτοκιακοί κίνδυνοι χαμηλότεροι».

Αναφερόμενος στην επιστροφή του υπερπλεονάσματος, ο ίδιος σημειώνει ότι «αμβλύνει εν μέρει τις εισοδηματικές ανισότητες». Επίσης, αποδίδει την αυστηρή θέση του Ταμείου απέναντι στις συντάξεις και το φορολογικό, στις αποκλίσεις που διαπιστώνει το ΔΝΤ σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Τέλος, αναγνωρίζει την έλλειψη αναπτυξιακής διάστασης στις παρεμβάσεις του Ταμείου, αποδίδοντας αυτό το χαρακτηριστικό στον θεωρητικά βραχυχρόνιο χαρακτήρα των προγραμμάτων του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ