ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηνύματα Μοσκοβισί για τη μεταμνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδος

Μηνύματα Μοσκοβισί για τη μεταμνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδος
ΕΡΑ

Στην επισήμανση πως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική για πολύ καιρό προχώρησε με  συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, εξηγώντας γιατί στην Ελλάδα απαιτείται ενισχυμένη εποπτεία.

«Η ελληνική κρίση έχει υπάρξει μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη και η μακρύτερη της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σήμερα στην κατάσταση ανάκαμψης που βρισκόταν η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία, το πρόβλημα του χρέους είναι εδώ για να μείνει για πολύ, ακόμα και αν το αντιμετωπίσουμε με ισχυρά μέτρα ελάφρυνσης. Γι' αυτό και η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική για πολύ καιρό ώστε οι αγορές, οι επενδυτές και οι δανειστές να είναι σίγουροι ότι αυτό θα γίνει», τόνισε ο Γάλλος Επίτροπος.

Αν και διευκρίνισε ότι η μεταμνημονιακή επιτήρηση δεν πρέπει να μοιάζει με τέταρτο πρόγραμμα πάντως είπε ότι πρέπει να διαβεβαιωθούν οι επενδυτές και οι δανειστές ότι η Ελλάδα θα επιμείνει σε υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και θα ακολουθήσει την εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος.

«Για αυτό και η ενισχυμένη εποπτεία είναι το πιο πιθανό εργαλείο. Θα προσφέρει μια πιο σφιχτή εποπτεία από ότι οι κανονικές μεταμνημονιακές εποπτείες αλλά ποιοτικά διαφορετική από αυτή που έζησε η Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια ως χώρα σε Μνημόνιο», σημείωσε.

Τέλος, είπε πως όλοι θέλουν την Ελλάδα εκτός προγράμματος και να αποκτάει πλήρη πρόσβαση στις αγορές. «Αν οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αξιόπιστες, τα προβλήματα θα προκύψουν από τις αγορές. Για αυτό και υπάρχουν πολύ ισχυρά κίνητρα για να διατηρηθούν οι υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές κατά τη διάρκεια της ενισχυμένης εποπτείας με αυτή την κυβέρνηση, την επόμενη και τις επόμενες που θα ακολουθήσουν», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ