ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το χρέος στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Ρέγκλινγκ

Το χρέος στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Ρέγκλινγκ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Η ελάφρυνση του χρέους, τα προαπαιτούμενα και η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας θα εξεταστούν στη σημερινή πρωινή (10:30) συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μιλώντας χθες σε επετειακή εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε μεταξύ άλλων πως η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές παραμένει εύθραυστη και πως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών συνεπάγεται την πλήρη δέσμευση της χώρας στις μεταρρυθμίσεις.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης των 88 προαπαιτούμενων, στα οποία όπως είπε περιλαμβάνονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της φορολογικής πολιτικής και των δημοσίων εσόδων, της δημοσιονομικής διαχείρισης και της κοινωνικής πρόνοιας.

Ακόμη, σημείωσε πως αν και η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους στόχους της για τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος, ωστόσο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει με «σύνεση» το δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί, για να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως μόλις ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα η ευρωζώνη θα εξετάσει το μέγεθος της τελικής δόσης προς την Ελλάδα, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να σχηματιστεί το αποθεματικό ασφαλείας.

Για το θέμα του χρέους ο Γερμανός επικεφαλής του ESM είπε πως τις επόμενες ημέρες το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με το εάν η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ