ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την ποσοτική χαλάρωση σχεδιάζει η ΕΚΤ

Τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την ποσοτική χαλάρωση σχεδιάζει η ΕΚΤ
Reuters

Τον τρόπο με τον οποίο θα εξέλθει από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους  2,4 τρισ. ευρώ θα εξετάσει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Ρίγα της Λετονίας.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ εδώ και καιρό υπαινίσσονται πως θα άρχιζαν το καλοκαίρι να ξεδιπλώνουν τα σχέδια για τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό δημιούργησε προσδοκίες πως οι μηνιαίες αγορές τίτλων θα μειωθούν σταδιακά από τα 30 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο στο μηδέν μέχρι τις αρχές του 2019. Οι επενδυτές δε εκτιμούν πως η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα έρθει γύρω στα μέσα του επόμενου έτους.

Με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να αποχωρεί από την τράπεζα του χρόνου, οι αναλυτές αρχίζουν να θέτουν ερωτήματα ως προς το τι θα κάνει η επόμενη γενιά ηγετών – που πιθανότατα θα έχει πιο επιθετική στάση- στην περίπτωση που η ανάπτυξη στην περιοχή σταματήσει τα επόμενα χρόνια. Η νυν ηγεσία της ΕΚΤ θα πρέπει να τηρήσει όλο και πιο ευαίσθητες ισορροπίες διότι δεν μπορεί να προσφέρει αξιόπιστα πολλή πληροφόρηση στους επενδυτές.

Για την ώρα, οι επενδυτές θα είναι ικανοποιημένοι αν έχουν περισσότερη πληροφόρηση ως προς το τι θα συμβεί αμέσως μετά το QE, πάνω απ’ όλα τι θα συμβεί με τα επιτόκια. Το ΔΣ της ΕΚΤ έχει στείλει αντικρουόμενα μηνύματα ως προς το πόσα περισσότερα είναι διατεθειμένο να πει για τον χρόνο της αύξησης επιτοκίων πέραν του τρέχοντος μηνύματος ότι τα κόστη δανεισμού αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλό-ρεκόρ μέχρι πέραν του τέλους της αγοράς τίτλων.

Οι αγορές θέλουν επίσης το συμβούλιο να ξεκαθαρίσει το για πόσο θα συνεχίσει να δαπανά τα έσοδα από ομόλογα που ωριμάζουν τα οποία αγοράστηκαν στο πλαίσιο του QE. Η τράπεζα έχει υποδηλώσει πως θα επανεπενδύσει κατά μέσο όρο 15 δισ. ευρώ μηνιαίως τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2019, όμως δεν έχει δώσει ενδείξεις ως προς το τι θα συμβεί μετά.

Η προσδοκία είναι πως η ΕΚΤ θα ακολουθήσει τα βήματα της Fed και θα αυξήσει τα επιτόκια προτού αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της, όμως οι αγορές μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον Ιούλιο για να μάθουν σίγουρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ