ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα οι αποφάσεις του ESM για την υπό- δόση του 1 δισ. ευρώ

Σήμερα οι αποφάσεις του ESM για την υπό- δόση του 1 δισ. ευρώ
EPA

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα επανεξετάσει σήμερα το θέμα των ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου σε τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα ώρα Βρυξελλών.

Στις 8 Ιουνίου στο Παρίσι η κυβέρνηση εισέπραξε «κίτρινη» κάρτα από τη Γερμανία, καθώς στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ο Γιέργκ Κούκις, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών δεν δέχθηκε να δείξει καμία ευελιξία στο θέμα των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου και απαίτησε πριν δοθεί η υπό- δόση του 1 δισ. ευρώ να παρασχεθούν όλα τα στοιχεία που να βεβαιώνουν πως η κυβέρνηση ξεχρέωσε υπερήμερα χρέη των φορέων του Δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα εντοπίζεται στο μέτωπο των νοσοκομείων, τα οποία στο τέλος Απριλίου είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες συνολικού ύψους 574 εκατ. ευρώ.

Η ανεπάρκεια των υπηρεσιών των νοσοκομείων να καταχωρήσουν και να ενταλματοποιήσουν τα τιμολόγια για να μπορούν αυτά να πληρωθούν στους δικαιούχους τους, το ότι πολλές προμήθειες των νοσοκομείων γίνονται ακόμη και σήμερα εκτός του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) και εν συνεχεία «σκαλώνουν» στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και το γεγονός πως το Ελεγκτικό Συνέδριο αργεί να εκδώσει τις σχετικές πράξεις, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι προμηθευτές το νοσοκομείων, αποτυπώνουν αθροιστικά το πρόβλημα των καθυστερήσεων.

Ήδη από τη παρελθούσα Παρασκευή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε ζητήσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο να «πατήσει γκάζι» και να εγκρίνει τα σχετικά χρηματικά εντάλματα, ώστε να ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς πληρωμές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους και να βεβαιωθούν αυτές στους θεσμούς ως τετελεσμένες.

Εφόσον σήμερα υπάρξει μια ικανοποιητική αξιολόγηση της ελληνικής προόδου σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, θα ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση της υπό- δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως βάσει των όρων του προγράμματος στήριξης από τη στιγμή που η Ελλάδα λάβει την υπό - δόση του 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να δεσμεύσει ακόμη 1 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αποπληρώσει το ταχύτερο δυνατόν ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου ύψους 2 δισ. ευρώ!

Μάλιστα, αυτό θα πρέπει να γίνει πριν από τις 20 Αυγούστου, ώστε η Ελλάδα να προλάβει να λάβει μια ακόμη δόση από τον ESM για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών προς ιδιώτες. Δεδομένων όμως των καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο τρίμηνο στην αποπληρωμή οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ, η εξόφληση χρεών διπλάσιου μεγέθους μέσα σε 69 ημέρες θεωρείται πολύ δύσκολη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ