ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις

Το μενού ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παρουσίασε στο συνέδριο του Economist ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, εστιάζοντας στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης δήλωσε αρχικά αισιόδοξος πως σήμερα το απόγευμα το ΔΣ του ESM θα εγκρίνει την καταβολή της υπό - δόσης του 1 δις ευρώ προς την Ελλάδα.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ έκανε αναφορά στις αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup στις 21 Ιουνίου εστιάζοντας στη δόση για το αποθεματικό ασφαλείας και στο ζήτημα του χρέους.

Όπως είπε, το αποθεματικό ασφάλειας θα καλύπτει τις ανάγκες της Ελλάδος για μεγάλο διάστημα πέραν του δωδεκαμήνου και θα πείσει τους επενδυτές πως η Ελλάδα διαθέτει πολλά χρήματα για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Όπως είπε, η ελάφρυνση του χρέους θα στηριχθεί στις αποφάσεις του Eurogroup και θα περιλαμβάνει την επέκταση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των δανείων του EFSF, τη ρύθμιση τόκων των δανείων του EFSF, την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs) στην Ελλάδα και την εξαγορά των ακριβών δανείων άλλων πιστωτών (σ.σ. ΔΝΤ).

Ο ίδιος είπε πως οι αγορές ξέρουν πως ο ESM είναι μακροχρόνια δεσμευμένος στην Ελλάδα και πως η Ελλάδα είναι μέρος της οικογένειας του ευρώ.

«Αν και είμαστε υπομονετικός δανειστής θέλουμε να πληρωθούμε μια ημέρα», είπε ο Γερμανός επικεφαλής του ESM προσθέτοντας πως η αλληλεγγύη της ευρωζώνης προς την Ελλάδα δεν θα πάψει τον Αύγουστο.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως μετά το Μνημόνιο η εποπτεία της Ελλάδος θα είναι σφικτή και ολοκληρωμένη και πιο αυστηρή σε σχέση με τις άλλες χώρες που εξήλθαν προγράμματος.

«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων κατά και μετά την υλοποίηση του προγράμματος», ανέφερε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, λαμβάνοντας το λόγο μίλησε για ένα αποθεματικό ασφαλείας που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος έως και 22 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος και το τοποθέτησε στα 18 δις ευρώ.

Ο ίδιος είπε πως το πακέτο για την ελάφρυνση του χρέους βρίσκεται υπό παραμετροποίηση, αλλά δεν θέλησε να κάνει ειδική αναφορά στις λεπτομέρειες λέγοντας πως είναι υπό συζήτηση.

Για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές είπε πως θα ακολουθηθεί το τι έγινε και σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και ξεκαθάρισε πως δεν έχει ματαιωθεί κάποια έκδοση ομολόγων λόγω των πολιτικών αναταράξεων στην Ιταλία.

Ο ίδιος είπε πως θα ήταν μεγάλο λάθος να υπάρξει πισωγύρισμα στο δημοσιονομικό πεδίο με το πρόγραμμα και ξεκαθάρισε πως οι πολιτικές δυνάμεις το ξέρουν. Υποστήριξε δε πως το κυβερνητικό πρόγραμμα προβλέπει δημοσιονομικό χώρο για μια έξυπνη μείωση φόρων.

Ο Παύλος Μυλωνάς, acting CEO της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε πως τα φορολογικά βάρη επιδρούν αρνητικά στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και δυσκολεύουν την αποπληρωμή των δανείων τους.

Στη βάση αυτή παρουσίασε προτάσεις για αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων φυσικών και νομικών προσώπων.

Πάντως υποστήριξε πως αναμφίβολα υπάρχει μεγάλη δυναμική για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, χωρίς τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα να είναι εμπόδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ