ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φέσια» 2 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσει το Δημόσιο σε 66 ημέρες

«Φέσια» 2 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσει το Δημόσιο σε 66 ημέρες
PIXABAY

Μπορεί η Ελλάδα να έλαβε χθες την υπό - δόση του 1 δισ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει ταχύτητα, ώστε πριν από το τέλος του προγράμματος να αποπληρώσει συνολικά 2 δισ. ευρώ από τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Εάν δεν προλάβει να αποπληρώσει αυτά τα 2 δισ. ευρώ έως τις 20 Αυγούστου τότε μπορεί και να μην λάβει το ποσό που θα προβλεφθεί στην τελευταία δόση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για το μηδενισμό των υπερήμερων οφειλών του Δημοσίου.

Αυτός πάντως δεν είναι «γραμμένο σε πέτρα», όπως με νόημα λένε κοινοτικοί παράγοντες. Όπως εξηγούν εάν υπάρξει σχετική πολιτική απόφαση του Eurogroup θα μπορούσε το ποσό που προορίζεται για το μηδενισμό των οφειλών του Δημοσίου να τοποθετηθεί σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να αξιοποιηθεί.

Και αυτό είναι το πλέον πιθανό σενάριο. Σύμφωνα με τους θεσμούς η ικανότητα αποπληρωμής οφειλών του Δημοσίου ανέρχεται στα 500 με 600 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Αυτό σημαίνει πως στην καλύτερη των περιπτώσεων έως το τέλος του προγράμματος (20 Αυγούστου) θα μπορούσαν να αποπληρωθούν 1,5 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ανέρχονταν συνολικά στις αρχές Μάιου σε 3,35 δισ. ευρώ. Με τους ρυθμούς με τους οποίους εξοφλεί σήμερα το Δημόσιο τις υποχρεώσεις του θα απαιτηθούν περίπου πέντε μήνες για να εξοφληθούν τα σχετικά «φέσια».

Πάντως χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης εξέδωσε δύο αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα έκτακτης επιχορήγησης για την εκκαθάριση ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, αλλά και την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ