ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βέμπερ: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα δημοσιονομικά

Βέμπερ: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα δημοσιονομικά
EPA

Τη θέση πως πρέπει να συνεχιστεί με αξιοπιστία η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταξύ Eurogroup, τρόικας και Ελλάδας εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ερωτηθείς για εάν μετά τον Αύγουστο η κυβέρνηση της Αθήνας θα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει ο Βέμπερ απαντά σε συνέντευξη του στα Νέα τα εξής: «Όχι. Ισχύουν και μετά το τέλος του προγράμματος οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες. Πρέπει να γίνουν ακόμη βήματα. Πρέπει με αξιοπιστία να συνεχιστεί η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταξύ Eurogroup, τρόικας και Ελλάδας. Είναι η τελευταία χώρα που ολοκληρώνει ένα πρόγραμμα και επιστρέφει στις αγορές. Είναι δείγμα επιτυχίας της ευρωπαϊκής προσπάθειας διάσωσης που οδηγεί σε σταθεροποίηση και επάνοδο στις αγορές. Γνωρίζουμε όλοι ότι η προσαρμογή συνοδεύτηκε με μεγάλες επιβαρύνσεις».

Ακόμη, εμφανίσθηκε επικριτικός απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα χρεώνοντας του το πισωγύρισμα της ελληνικής οικονομίας.«Ως Ευρωπαίοι τα καταφέραμε. Αλλά εκ μέρους του ΕΛΚ πρέπει να υπενθυμίσω το εξής: η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα κόστισε πολύ ακριβά στους Έλληνες. Χρειάστηκε ένα πρόσθετο πρόγραμμα, δεδομένου ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος μετά την ήττα Σαμαρά. Η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να βγει πολύ νωρίτερα από το Μνημόνιο, εάν ο κ. Τσίπρας δεν είχε κερδίσει με ψέματα τις εκλογές. Πρέπει να επιμεριστεί σαφώς η ευθύνη για τα πρόσθετα μέτρα και επιβαρύνσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων για τους Έλληνες, επειδή ο κ. Τσίπρας έχασε πολύ χρόνο», ανέφερε.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ προϊδεάζει και για μια περιορισμένη παρέμβαση στο ζήτημα του χρέους. Ερωτηθείς για τη συζήτηση για το χρέος και για τις δεσμεύσεις των εταίρων επ’ αυτού απάντησε ως εξής: «Το σημερινό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα δημοσιονομικά, αλλά πώς θα κερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι αναιμική, οφείλεται μόνο στον τουρισμό, είναι πολύ ασθενέστερη από ό,τι σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία. Για την εμπιστοσύνη ευθύνεται η πολιτική ηγεσία. Οι διεθνείς επενδυτές δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Τσίπρα ώστε να γίνουν πραγματικά επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να γευτούν και οι πολίτες τα πλεονεκτήματα των μεταρρυθμίσεων. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία της χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ