ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντικειμενικές αξίες: «Φωτιά» στους φόρους βάζουν οι νέες τιμές

Αντικειμενικές αξίες: «Φωτιά» στους φόρους βάζουν οι νέες τιμές
EUROKINISSI

Μπορεί η πρώτη φορο- κεραμίδα να έρχεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το Σεπτέμβριο όταν σχεδόν 1.000.000 φορολογούμενοι θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να έχει φουσκώσει ακόμη και πάνω από 200 ευρώ, ωστόσο το δεύτερο σοκ για τους φορολογουμένους θα έρθει την Πρωτοχρονιά του 2019 με την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν για τον υπολογισμό όλων των υπόλοιπων φόρων που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία.

Στις περιοχές όπου οι νέες τιμές ζώνης τράβηξαν την ανηφόρα θα προκληθεί ένα απίστευτο ντόμινο επιβαρύνσεων σε φόρους και τέλη. Οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνουν ακριβότερες, με τον φόρο μεταβίβασης να εκτοξεύεται ακόμη και κατά 50%, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττουν οι δήμοι μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι αυξημένο, ενώ ακόμη πιο τσουχτερό θα γίνει το τεκμήριο για τις κατοικίες.

Να σημειωθεί πως οι φόροι για τις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές που θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους θα υπολογιστούν με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες. Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών στέλνει τους φορολογουμένους στα γραφεία των συμβολαιογράφων για να αγοράσουν ή να μεταβιβάσουν ακίνητα πληρώνοντας μικρότερο φόρο στις περιοχές όπου ανέβηκαν οι αντικειμενικές αξίες.

Να σημειωθεί πως βάσει του συμπληρωματικού Μνημονίου ο εφιάλτης των επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα έχει τέλος. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου του 2019 θα γίνει νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων, ενώ μία ακόμη αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες, ώστε αυτές να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές τιμές, θα γίνει το 2020. Αρα ο ΕΝΦΙΑ του 2019 θα είναι διαφορετικός από του 2018 και ο ΕΝΦΙΑ του 2020 διαφορετικός από του 2019. Ειδικά δε σε λαϊκές συνοικίες, όπου αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές ζώνης, είναι πιθανό να προκύψουν και νέες επιβαρύνσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ