ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρεί το κόστος δανεισμού του Δημοσίου

Υποχωρεί το κόστος δανεισμού του Δημοσίου
Pixabay

Πτώση σημειώνει σήμερα το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου όπως αυτό αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου, υποχωρεί στις 405 μονάδες βάσης σήμερα από 421 μονάδες βάσης την Τετάρτη. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται σήμερα στο 4,28% από 4,7% πριν δύο ημέρες, ενώ και η απόδοση του πενταετούς ομολόγου υποχωρεί στο 3,37% από το 3,7% που ήταν την Τετάρτη.

Η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου συμπίπτει με πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών για ενημέρωση των επενδυτών για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας θα βρεθεί την επομένη εβδομάδα στο Παρίσι για συναντήσεις με επενδυτές, όπου θα παρουσιάσει το χαρτοφυλάκιο δημοσίου χρέους, τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις ευρύτερες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Να σημειωθεί πως ένα έως τα μέσα Δεκεμβρίου το διεθνές περιβάλλον βελτιωθεί ο ΟΔΔΗΧ πιθανότατα να προχωρήσει σε δανεισμό από τις αγορές.

Αυτό θα γίνει είτε με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου που θα δοθεί προς ανταλλαγή (swap) στους κατόχους των λεγομένων ομολόγων PSΙ, είτε μέσω πενταετούς ομολόγου. Το επιτόκιο σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να κυμανθεί έως το 3,5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ