ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι καταθέσεις στις τράπεζες αυξάνονται, ο ELA μειώνεται

Οι καταθέσεις στις τράπεζες αυξάνονται, ο ELA μειώνεται
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στα 5,2 δισ. ευρώ από 8,4 δισ. ευρώ μείωσε  το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) των ελληνικών τραπεζών το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 3,2 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την εξέλιξη των καταθέσεων τον Ιούλιο, οι επιχειρήσεις αύξησαν τα υπόλοιπά τους κατά 301 εκατ. ευρώ και η ρευστότητα που διατηρούν στις τράπεζες διαμορφώθηκε στα 23,8 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 540 εκατ. ευρώ και τα συνολικά υπόλοιπα ανήλθαν στα 106,4 δισ. ευρώ. Ενθαρρυντικό στοιχείο σε σχέση με την πορεία των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, υπήρξε η άνοδος των υπολοίπων που τηρούνται σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, το ύψος των οποίων αυξήθηκε από τα 43,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο στα 44 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ οριακή ήταν η άνοδος στα υπόλοιπα των λογαριασμών ταμιευτηρίου και στις καταθέσεις όψεως.

Συνολικά, άλλωστε, η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, δηλαδή μαζί με τα υπόλοιπα που διατηρούν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, ανήλθε στα 144,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 10,1% σε ετήσια βάση ή κατά 1,1 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ