ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Επιστρατεύουν» ΔΕΚΟ για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank

«Επιστρατεύουν» ΔΕΚΟ για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank
Kostas Tsironis/Bloomberg via Getty Images/Ideal Image

Η σημερινή μέρα «κλειδώνει» και... κληρώνει για την Attica Bank. Αλλά στην κυβέρνηση έχουν επιλέξει να μην την αφήσουν στην τύχη της, επιστρατεύοντας ακόμη και ΔΕΚΟ για να στηρίξουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

«Ενορχηστρωτής» φέρεται να είναι υπουργός, ο οποίος δεν θέλει να ρισκάρει η Attica Bank να σπάσει σε «καλή» και «κακή», εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ιδιωτικά κεφάλαια, οπότε ο βασικός της μέτοχος, το ΤΣΜΕΔΕ θα χάσει πλήρως όσα κεφάλαια έχει επενδύσει όλα αυτά τα χρόνια.

Ο ίδιος και το υπουργικό του περιβάλλον ασκούν πιέσεις στις διοικήσεις οργανισμών που εποπτεύουν και σε εταιρείες του δημοσίου (ΔΕΚΟ), να μετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι πληροφορίες του CNN Greece αναφέρουν ότι όπου υπάρχουν ιδιώτες μέτοχοι εκφράζεται δυσαρέσκεια, ενώ οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ εμφανίζονται αμήχανες και σε δύσκολη θέση στο να πάρουν τέτοια απόφαση και μεταθέτουν το θέμα σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο οποίος καλείται να επενδύσει 9,9 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ της Attica Bank. Το «Ελ. Βενιζέλος» ανακοίνωσε στις 9/12 ότι «μετά από πρόταση του Ελληνικού Δημοσίου, ως Μετόχου», καλούνται οι μέτοχοι της εταιρείας σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 30.12.2015 «για να συζητήσουν και να αποφασίσουν επί του μοναδικού θέματος της ημερήσιας διάταξης, τη συμμετοχή της εταιρείας στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank Ανώνυμης Τραπεζικής Εταιρείας, ύψους €9,9 εκατομμυρίων».

Και η ερώτηση είναι απλή: Για ποιο λόγο το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και ο Καναδός μεγαλομέτοχος του να θέλει να μπει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι απορίες αυτές έχουν ήδη εκφραστεί.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ κάνουν λόγο για ασφυκτικές πιέσεις του υπουργού προς ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ΟΛΘ να «μπουν πάση θυσία στην ΑΜΚ για να διασωθεί η τράπεζα». Στον ΟΛΠ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία, η διοίκηση απέφυγε να στείλει για την ώρα το θέμα σε έκτακτη γενική συνέλευση.

Η ανακεφαλαιοποίηση της Αttica Bank έχει μπει στην τελική ευθεία, καθώς χθες ολοκληρώθηκε η άσκηση των δικαιωμάτων για τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας και σήμερα θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών (book building) για την είσοδο των νέων μετόχων, το οποίο σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα κλείσει το βράδυ. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση, εάν καταγραφεί κινητικότητα. Από την τράπεζα εκφράζεται η αισιοδοξία για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος μετά τις επαφές με Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Το σύνολο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είναι έως 748,74 εκατ. ευρώ, ποσό που προέκυψε από το δυσμενές σενάριο των stress tests. Η τράπεζα καλείται να συγκεντρώσει από ιδιώτες τα κεφάλαια του βασικού σεναρίου που ανέρχονται σε 584 εκατ. ευρώ. Από αυτά, ο βασικός της μέτοχος το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ έχει αποφασίσει να διαθέσει μέγιστο ποσό 382,5 εκατ. ευρώ για να διατηρήσει το 51% της συμμετοχής του ή έως 255 εκατ. ευρώ, μειώνοντάς το ποσοστό του μέχρι το 34%, εφόσον βρεθεί και νέος στρατηγικός επενδυτής. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, δηλαδή τα 164 εκατ. ευρώ, μπορεί να τα καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ