ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας
Η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών χαλάρωσε τις έντονες πιέσεις στη ρευστότητα και απομάκρυνε την άμεση απειλή για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σύμφωνα με τη DBRS. Eurokinissi

Σε CCC από CC αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο καναδικός οίκος αξιολογήσεων DBRS και παράλληλα την έβγαλε από το καθεστώς επανεξέτασης θέτωντας μάλιστα σταθερή την τάση σε όλες τις αξιολογήσεις. Υπογράμμισε, δε, ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και η μείωσή του είναι αναγκαία.

Όπως ανακοίνωσε η DBRS, αυτή η αναβάθμιση αντανακλά την οπτική ότι το παρόν πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει στην σταθεροποίηση τόσο του τραπεζικού τομέα, όσο και της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τoν οίκο αξιολόγησης, η συμφωνία της 15ης Ιουλίου μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των Θεσμών, χαλάρωσε τις έντονες πιέσεις στη ρευστότητα και απομάκρυνε την άμεση απειλή για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επακόλουθη αθέτηση χρέους.

Η DBRS, ωστόσο, υπογραμμίζει πως η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τα capital controls και τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα, σε συνδυασμό με την ανάγκη για την ψήφιση και εφαρμογή δημοσιονομικών και διαθρωτικών μέτρων από έναν εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό και μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την μακροοικονομική σταθερότητα που αποκτήθηκε πρόσφατα.

Θεωρεί, δε, ότι υπό αυτές τις συνθήκες, το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και είναι αναγκαία η μείωσή του για τη δημιουργία των συνθηκών για τη μακροοικονομική σταθερότητα.

«Η συμμόρφωση με τις φορολογικές, διαρθρωτικές και δημοσιονομικές προσαρμογές στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης που θα θέσουν το δημόσιο χρέος σε μια σταθερή κατηφορική πορεία που θα δώσει ώθηση στην αξιολόγηση, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων στη κίνηση κεφαλαίων θα βοηθήσει στη χαλάρωση των χρηματοδοτικών περιορισμών και θα αυξήσει τις προοπτικές ανάπτυξης, είναι ορισμένοι από τους λόγους που θα ενεργοποιήσουν περαιτέρω αναβαθμίσεις», αναφέρει η DBRS.

Επισημαίνει, τέλος, ότι ο επαναπρογραμματισμός των δανείων του επίσημου τομέα, πιθανότατα μέσω παράτασης των προθεσμιών λήξης και μείωσης των επιτοκίων, θα ασκούσε επίσης ανοδική πίεση στην αξιολόγηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ