ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αγκάθι» για την κυβέρνηση το φορολογικό

«Αγκάθι» για την κυβέρνηση το φορολογικό

Μόνο η φράση «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» μπορεί να αποδώσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις με τις οποίες θα βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι εκατομμύρια φορολογούμενοι που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, έχουν εισοδήματα από μισθώματα ή αγροτική δραστηριότητα ή διαθέτουν αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα το απόγευμα στη Βουλή να αποσαφηνίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής εξέτασε χθες το μέτρο της επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται σήμερα να ανακοινωθεί η αναστολή του. Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει σήμερα από τον κ. Τσίπρα. Τυχόν μη αναστολή του μέτρου, πάντως, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Σήμερα 80.000 παιδιά φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες των ιδιωτικών σχολείων, τα οποία στο σύνολό τους φτάνουν τα 1.800 ιδρύματα πανελλαδικά. Σε αυτά εργάζονται περίπου 30.000 άτομα, από τα οποία 12.000 εκπαιδευτικοί. Η επιβολή ΦΠΑ 23% εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε απολύσεις περίπου 5.000 εκπαιδευτικών πανελλαδικά, σε «λουκέτο» στο 20% των μεσαίων και μικρών ιδιωτικών σχολείων και σε φυγή προς τη δημόσια εκπαίδευση τουλάχιστον 20.000 μαθητών πανελλαδικά.

Το φοροκυνηγητό

Ωστόσο, το φοροκυνηγητό δεν εξαντλείται στην έμμεση φορολογία και στον ΦΠΑ. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να δρομολογηθεί η κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, κάτι που είχε επαναφέρει ως αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών η Νάντια Βαλαβάνη.

Με δεδομένη την περαιτέρω επαύξηση των ισχυόντων φορολογικών συντελεστών 11% και 33% σε 15% και 35% αντίστοιχα στα εισοδήματα από μισθώματα , αλλά πολύ περισσότερο την επαπειλούμενη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων, η κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων θα οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που οι ενοικιαστές τους έχουν ήδη βάλει «φέσι».

Μια τέτοια εξέλιξη θα δυναμιτίσει την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ήδη έχει «δικαστικές περιπέτειες» λόγω της απόφασης του ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες, θα υποδαυλίσει τις αυξητικές τάσεις στα μισθώματα, τη στιγμή που για κοινωνικούς λόγους είναι απόλυτα αναγκαία η διατήρηση του σημερινού κλίματος συγκράτησής τους, και θα εξωθήσει ουσιαστικά μερίδα των συναλλασσομένων σε πρακτικές φοροδιαφυγής οι οποίες, αντί αύξησης, τελικά θα μειώσουν την απόδοση του φόρου εισοδήματος.

Αντιμέτωποι με τη φορολαίλαπα θα βρεθούν άμεσα και άλλοι φορολογούμενοι. Δεδομένου ότι ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των εκκαθαρίσεων που αφορούν στις νέες αλλαγές στην προκαταβολή φόρου των αγροτών (από 27,5% σε 55%) και στην αύξηση του φόρου πολυτελείας, 300.000 φορολογούμενοι θα λάβουν τις επόμενες ημέρες νέα εκκαθαριστικά με πρόσθετο φόρο. Ο επιπλέον φόρος που βεβαιώθηκε μπορεί να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι την 30/11/2015 με την σχετική έκπτωση 2% ή τμηματικά με την τελευταία (τρίτη) δόση έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ