ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Υπόδειγμα σύμπραξης Δημοσίου – ιδιωτών το ΚΠΙΣΝ

Τσακαλώτος: Υπόδειγμα σύμπραξης Δημοσίου – ιδιωτών το ΚΠΙΣΝ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ως υπόδειγμα αγαστής συνεργασίας μεταξύ Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα χαρακτήρισε το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στα πλαίσια συνέντευξης που πραγματοποιήθηκε στο ΚΠΙΣΝ.

Αναφερόμενος στη μέχρι τώρα πορεία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η επιτυχία του ΚΠΙΣΝ αποδεικνύει ότι «στην Ελλάδα ο δημόσιος τομέας μπορεί να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Γιατί το κακό όνομα του Δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, δεν ήταν επειδή ήταν δημόσιος αλλά επειδή δεν τον κρατήσαμε αρκετά δημόσιο. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν τον δημόσιο τομέα να είναι χωράφι για τα δικά τους ιδιωτικά συμφέροντα και όχι να είναι πραγματικός δημόσιος τομέας».

Προσέθεσε επίσης ότι «πρέπει όλοι να συγχαρούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΠΙΣΝ, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά ο κ. Μανωλόπουλος και όλη η ομάδα του, με μια εξαιρετική οικονομική διαχείριση» ενώ απηύθυνε και τις ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στην ερώτηση κατά πόσο η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για τις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε καταφατικά και τόνισε ότι υπάρχουν ανοιχτές δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της κυβέρνησης, των τραπεζικών διοικήσεων και των εμπλεκόμενων φορέων.

«Βρισκόμαστε διαρκώς σε συζητήσεις, ανταλλάζουμε ιδέες και επεξεργαζόμαστε σενάρια», είπε.

Στην ερώτηση εάν εξετάζεται η παροχή κρατικών εγγυήσεων, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε «εξετάζεται και αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει την ανταπόκριση των τραπεζών σε αυτές τις συζητήσεις και κατά πόσο εκφράζουν επιφυλακτικότητα, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θεωρώ ότι είναι αρνητικές οι τράπεζες, απλώς περιμένουν να δουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να τοποθετηθούν».

Τα μελλοντικά σχέδια του ΚΠΙΣΝ

Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια του ΚΠΙΣΝ, στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε ένα φιλόδοξο σχέδιο στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

* Η εμβάθυνση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού με παραγωγές μακράς πνοής και διεθνείς συνεργασίες με προϋποθέσεις για διεθνή καταγραφή και παρουσία, σε συνεργασία με την ΕΛΣ και την ΕΒΕ.

* Η δημιουργία νέων «εστιών εμπειριών» στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με αφετηρία την χριστουγεννιάτικη περίοδο, και απώτερο στόχο την ανάπτυξη site specific εγκαταστάσεων (installations).

* Μετά την επιτυχία της έκθεσης της Σοφίας Βάρη, εντάσσονται στον προγραμματισμό του ΚΠΙΣΝ σαν μόνιμο στοιχείο, εκθέσεις γλυπτικής με έργα που εναρμονίζονται με το ύφος του χώρου.

* Ο εμπλουτισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΠΙΣΝ με έμφαση στην συμμετοχή των παιδιών και των ατόμων άνω των 65 ετών, αλλά και ο σχεδιασμός καινούργιων προγραμμάτων για την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και συμμετοχικότητας των νέων.

* Η ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής του κοινού στις δραστηριότητες του ΚΠΙΣΝ. Έτσι για παράδειγμα, σχεδιάζεται πρόγραμμα καταγραφής και παρουσίασης της προφορικής ιστορίας, γενικής και πολιτιστικής, των κατοίκων της Καλλιθέας, σε συνεργασία με τον δήμο Καλλιθέας.

Στη συνέντευξη Τύπου χαιρετισμό απηύθυναν εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η Λυδία Κονιόρδου, Πρόεδρος του ΚΠΙΣΝ, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ και ο Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ