ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκλωβισμένο στην προεκλογική στρατηγική της κυβέρνησης το περιουσιολόγιο

Εγκλωβισμένο στην προεκλογική στρατηγική της κυβέρνησης το περιουσιολόγιο
EUROKINISSI

Στους εκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης φαίνεται πως κολλάει το περίφημο περιουσιολόγιο, η δημιουργία δηλαδή της βάσης δεδομένων που θα καταγράφει την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογουμένων.

Εάν και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν πως η προεργασία για την μορφή του νομοσχεδίου έχει γίνει και πως όλα είναι έτοιμα, οι διατάξεις ωστόσο δεν κατατίθενται στη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να δυσαρεστήσει εκ νέου το εκλογικό της ακροατήριο.

Οι εν λόγω διατάξεις είναι σε κάποιο βαθμό «πολιτικά τοξικές», καθώς θα αποσαφηνίζουν ποια περιουσιακά στοιχεία θα δηλώνονται στο περιουσιολόγιο και το πώς θα γίνεται η ενημέρωση της εφορίας.

Ουσιαστικά μέσω του περιουσιολογίου το κράτος θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την κινητή και την ακίνητη περιουσία του φορολογουμένου και έτσι θα προχωρεί πιο εύκολα σε διασταυρώσεις και ελέγχους.

Μέσω του περιουσιολογίου θα ασκείται και η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Δεν είναι άλλωστε λίγοι εντός της κυβέρνησης που τάσσονται υπέρ της επιβολής ενός φόρου με βάση το σύνολο της περιουσίας κάθε φορολογούμενου.

Αυτή η προοπτική βρίσκει αντίθετη την Νέα Δημοκρατία, αλλά όχι και το ΣΥΡΙΖΑ που έχει εντάξει τον φόρο περιουσίας στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που κατέθεσε προ μηνών σε ευρωζώνη και θεσμούς. Στη βάση του σχεδίου αυτού θα επιβάλλεται κλιμακωτός φόρος με συντελεστές που θα αυξάνονται όσο αυξάνεται το σύνολο της περιουσίας του φορολογουμένου.

Συγκεκριμένα στο κείμενο του ολιστικού σχεδίου που είχε δημοσιευτεί στις 22 Μάιου αναφέρονταν τα εξής: «Το 2018 ελήφθη νομοθετική πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση και την τροποποίηση του νόμου 3842/2010. Το περιουσιολόγιο θα χρησιμεύσει για τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου και θα συμβάλει στη μείωση της φοροδιαφυγής. Θα επιτρέψει την κατανομή του φορολογικού βάρους στη βάση αντικειμενικών εισοδηματικών, ιδιοκτησιακών και κοινωνικών κριτηρίων, σε συνδυασμό με τα αφορολόγητα όρια».

Αξίζει να σημειωθεί πως το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι τα στοιχεία του περιουσιολογίου να αντλούνται αυτόματα από τις δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να μη χρειάζεται οι πολίτες κάθε τόσο να συμπληρώνουν έντυπα για την επικαιροποίηση της περιουσιακής τους κατάστασης.

Εν συνεχεία μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα δημιουργηθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι πολίτες με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet θα εισέρχονται στην εφαρμογή και θα επιβεβαιώνουν το εάν τα στοιχεία που έχει αντλήσει η εφορία από διάφορες πηγές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή όχι. Εάν δεν ανταποκρίνονται θα προχωρούν σε διορθώσεις.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση μεταθέτει από μήνα σε μήνα την κατάθεση των διατάξεων για το περιουσιολόγιο, το πλέον πιθανό σενάριο είναι η δημιουργία της βάσης δεδομένων που θα καταγράφει την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογουμένων να προχωρήσει από την επομένη κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ