ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις υπεύθυνοι για τη ρύπανση που δεν θα αγγίξει η συμφωνία για το κλίμα

Τρεις υπεύθυνοι για τη ρύπανση που δεν θα αγγίξει η συμφωνία για το κλίμα
Για τη ρύπανση του περιβάλλοντος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η αεροπλοΐα σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους Reuters / KHAM

Ο ουδέτερος παρατηρητής θα πιστεύει δικαίως ότι οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι στη Σύνοδο για το κλίμα θα αφορούν σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς που έχουν μεγάλο μερίδιο στην σε ό,τι αφορά στην ευθύνη για τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους, αν οι κυβερνήσεις επιθυμούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή συγκεκριμένα μέτρα για να μειώσουν τους ρύπους που σχετίζονται με τη ναυτιλία, την αεροπλοΐα, αλλά και τη γεωργία.

Τίποτα από όλα αυτά, όμως, δεν συμπεριλαμβανόταν στην ατζέντα των συζητήσεων. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Αντιθέτως, πρόκειται για πολιτικά ευαίσθητο θέμα.

Αεροπλοΐα και ναυτιλία

Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν βαπτίσει την αεροπορία και τη ναυτιλία ως τους «Ελέφαντες στα δωμάτια του Παρισιού».

Υποστηρίζουν ότι τα αεροπορικά ταξίδια είναι υπεύθυνα για το 5% των ρύπων που προκαλεί ο άνθρωπος, ενώ τα ναυτικά για το 3% αντίστοιχα.

Η αεροπλοΐα αναμένεται να ανθίσει τις δεκαετίες που ακολουθούν και οι περιβαλλοντολόγοι επιθυμούν να παρθούν συγκεκριμένα δεσμευτικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε την επιβολή τέτοιων μέτρων, ώστε να ελεγχθεί η εκπομπή ρύπων ενώ και τα Ηνωμένα Έθνη πρότειναν τρόπους για να μπουν συγκεκριμένοι περιορισμοί.

Η απάντηση, ωστόσο, που δίνεται από τους υπεύθυνους είναι ότι σε ό,τι αφορά στον τομέα της αεροπλοΐας, τα νέα αεροσκάφη ρυπαίνουν κατά 20% με 30% λιγότερο το περιβάλλον συγκριτικά με τα παλαιότερα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυτιλίας υποστηρίζει ότι «θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειωθεί η ρύπανση», συμπληρώνοντας ότι περί τα 900 καινούρια πλοία πληρούν όλες τις προδιαγραφές.

Γεωργία

Μπορείτε να κατηγορήσετε τα ζώα, η αλήθεια όμως είναι ότι όσο ο παγκόσμιος πληθυσμός καταναλώνει περισσότερο κρέας και μετατρέπει τα δάση σε παραγωγική γη, τόσο θα αυξάνονται τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Και δεδομένου ότι η αύξηση του πληθυσμού θα οδηγήσει και σε αύξηση της παραγωγικής διαδικασίας σε ό,τι αφορά στα τρόφιμα, το πρόβλημα συνεχώς θα διογκώνεται.

3 big polluters the Paris climate deal won't touch

Jim Boulden by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ