ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Αργή, αλλά ορατή η ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών το 2019

Fitch: Αργή, αλλά ορατή η ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών το 2019
EPA/JUSTIN LANE

Ως σταθερές αξιολογεί ο οίκος Fitch τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών για το 2019 σε έκθεση που έδωσε τη δημοσιότητα.

Ως σταθερές αξιολογεί ο οίκος Fitch τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών για το 2019 σε έκθεση που έδωσε τη δημοσιότητα.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει πως το επόμενο έτος τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα επιδιορθώσουν σταδιακά τους ισολογισμούς τους και θα βελτιώσουν τα επίπεδα ρευστότητας τους, την ποιότητα των περιουσιακών του στοιχείων καθώς και τη διακυβέρνησή τους.

Πάντως σύμφωνα με τον οίκο οι προοπτικές των τραπεζών υπόκεινται σε σημαντικούς περιορισμούς λόγω της εξαιρετικά αδύναμης ποιότητας των assets τους και της υψηλής επιβάρυνσης των κεφαλαίων τους από τα προβληματικά assets, τα οποία επιδρούν στην εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα.

Η Fitch αναμένει ότι η ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα γίνει πιο ορατή το 2019, αν και θα είναι αργή, και θα υποστηριχθεί από τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και από ένα περισσότερο ευνοϊκό νομικό περιβάλλον.

Όπως αναφέρει, οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα, το νέο σύστημα εξωδικαστικού συμβιβασμού και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διευκολύνουν την επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των συστημικών τραπεζών.

Ο οίκος αναφέρει πως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει σχέδιο για την αντιμετώπιση των NPEs με την αξιοποίηση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων και τη μεταφορά τους σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV). Παράλληλα, υπάρχει η πρόταση του ΤΧΣ, η οποία προβλέπει κρατική εγγύηση.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζει πως οι ελληνικές τράπεζες δεσμεύτηκαν στον SSM να επιτύχουν μέχρι το 2021 φιλόδοξους στόχους για τα NPEs, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 20% περίπου στο τέλος της επόμενης τριετίας.

Υπογραμμίζει δε πως ένα μεγάλο απόθεμα NPEs θα συνεχίσει να επιδρά στην κερδοφορία και στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ