ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδεινώθηκε αισθητά το 2018 η διεθνής θέση της Ελλάδος ως προς τη διαφθορά

Επιδεινώθηκε αισθητά το 2018 η διεθνής θέση της Ελλάδος ως προς τη διαφθορά
Pixabay

Κατά οκτώ θέσεις επιδεινώθηκε το 2018 η θέση της Ελλάδος στο ζήτημα της κρατικής διαφθοράς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International).

Η Ελλάδα το 2018 υποχώρησε στην 67η θέση σε σύνολο 180 κρατών στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (CPI –Corruption Perception Index), όταν το 2017 ήταν στην 59η θέση σε σύνολο 180 κρατών. Πέρυσι η Ελλάδα είχε συνολικά συγκεντρώσει 48 βαθμούς, ενώ εφέτος συγκέντρωσε μόλις 45.

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς χρησιμοποιεί μια κλίμακα από το 0 έως το 100, όπου το 0 αναφέρεται σε ένα εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος και το 100 σε ένα «αδιάφθορο» κράτος. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από τα δύο τρίτα των χωρών βαθμολογούνται κάτω από 50, με το διεθνή μέσο όρο να είναι μόλις 43.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν την συνεχιζόμενη αποτυχία των περισσότερων χωρών να ελέγξουν τη διαφθορά, κάτι που συμβάλλει στην κρίση των δημοκρατικών αξιών σε όλο τον κόσμο.

Αναφορές σε Novartis και Θάνου

Ειδικά για την Ελλάδα η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει πως παρά τις διαρθρωτικές ,μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, η πρόοδος στην καταπολέμηση της διαφθοράς έχει σταματήσει και το βάρος της γραφειοκρατίας κρατά καθηλωμένη την χώρα.

«Το 2018, μια σειρά σκανδάλων υπονόμευσε τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης μια υπόθεσης που αφορούσε στ ακατάλληλες προμήθειες φαρμάκων από την ελληνική κυβέρνηση, όπου πρώην υπουργοί και πρωθυπουργοί κατηγορήθηκαν για παρατυπίες», αναφέρει η έκθεση και προσθέτει: «Επιπλέον, ο πρόσφατος διορισμός του επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία εποπτεύει την εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, εγείρει ανησυχίες για συγκρούσεις συμφερόντων στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η διορισθείσα είναι στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ο διορισμός αυτός τελικά αμφισβητεί την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου».

Η μεθοδολογία

Για τον υπολογισμό του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς λαμβάνονται υπ’ όψιν έως και 13 διαφορετικές έρευνες ειδικών ή στελεχών επιχειρήσεων ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη διαφθορά του δημόσιου τομέα. Η έρευνα βασίζεται στην «αντίληψη» καθ’ ότι πολλές μορφές διαφθοράς δεν εμφανίζονται δημοσίως, γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και δεν υπάρχει αντικειμενικός τρόπος να μετρηθούν.

Ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς βασίζεται σε έρευνες αξιόπιστων οργανισμών που έχουν διαφανείς διαδικασίες συλλογής στοιχείων και διαδικασίες επιβεβαίωσης αυτών των στοιχείων, που εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο ποιότητας των δεδομένων.

Η έρευνα του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς ειδικώς για την Ελλάδα βασίστηκε σε στοιχεία από επιμέρους έρευνες από τους ακόλουθους φορείς ή οργανισμούς:

  • Economist Intelligence Unit Country Ratings.
  • Global Insight Country Risk Ratings.
  • IMD World Competitiveness Yearbook.
  • PRS International Country Risk Guide.
  • Sustainable Governance Index (Bertelsmann Foundation).
  • World Economic Forum EOS.
  • World Justice Project Rule of Law Index.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι από αυτούς τους φορείς συμβουλεύουν διεθνείς επενδυτές για επενδύσεις στη χώρα μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ