ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Stress test για τη ρευστότητα των τραπεζών θα τρέξει ο SSM

Stress test για τη ρευστότητα των τραπεζών θα τρέξει ο SSM
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανάλυση ευαισθησίας σε θέμα ρευστότητας θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει την ικανότητα των τραπεζών να ανταπεξέλθουν σε μελλοντικά σοκ ρευστότητας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενημερώνει τις τράπεζες πόσες ημέρες θα άντεχαν προτού καταρρεύσουν εξαιτίας της φυγής κεφαλαίων.

Τους επόμενους τέσσερις μήνες, οι ρυθμιστές του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ θα προσομοιώσουν τα αντίξοα και μεγάλα υποθετικά σοκ στα οποία οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ολοένα και αυξανόμενες εκροές ρευστότητας ούτως ώστε να ορίσουν το διάστημα επιβίωσης κάθε τράπεζας.

«Η άσκηση θα επικεντρωθεί στις αναμενόμενες βραχυπρόθεσμες ταμειακές ροές των τραπεζών ούτως ώστε να υπολογιστεί η περίοδος επιβίωσης, δηλαδή ο αριθμός των ημερών που μία τράπεζα θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τα διαθέσιμα κεφάλαια και εγγυήσεις χωρίς πρόσβαση στις αγορές χρηματοδότησης», ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ.

Η άσκηση θα διενεργηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019 και τα αποτελέσματά της αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Τα αποτελέσματα της άσκησης θα συζητηθούν διμερώς –μεταξύ τράπεζας και Επόπτη- στο πλαίσιο του εποπτικού διαλόγου που θα διενεργηθεί το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Το αποτέλεσμα του τεστ δεν θα αντιστοιχεί άμεσα στην ποσότητα κεφαλαίων και ρευστότητας που πρέπει να διακρατά κάθε τράπεζα, αλλά θα χρησιμοποιείται για να αναδεικνύει τα ευάλωτα σημεία.

Στη φετινή άσκηση θα υποβληθούν 100 συστημικά σημαντικές τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης –εποπτευόμενες από τον SSM- μεταξύ των οποίων και ιδρύματα εκτός της Ευρωζώνης. Η νέα άσκηση θα ενταχθεί στην καθιερωμένη διαδικασία εποπτικής εξέτασης και αξιολόγησης (SREP) στην οποία υποβάλλονται οι τράπεζες που εποπτεύονται από τον SSM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ