ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι χρειάζεται για να «χτίσετε» το αφορολόγητο

Τι χρειάζεται για να «χτίσετε» το αφορολόγητο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για να κτίσουν οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο των 2.100 ευρώ για το 2016, θα πρέπει να κάνουν αγορές ύψους 9.550 ευρώ αποκλειστικά μέσω καρτών ή τραπεζών.

Όπως έχει ήδη διευκρινίσει ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, όλες οι αποδείξεις θα λαμβάνονται υπόψη για το χτίσιμο του αφορολόγητου, ακόμη και αυτές των σούπερ μάρκετ και των λογαριασμών των ΔΕΚΟ.

Έτσι:

  • Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 9.550 ευρώ θα πρέπει να πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking συνολικό ποσό δαπανών τουλάχιστον ίσο με το εισόδημά τους για να μην πληρώσουν φόρο.
  • Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 9.550 ευρώ θα πρέπει να δαπανούν με κάρτες ή μέσω τραπεζών 9.550 ευρώ για να του αναγνωρίσει η εφορία την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, μέχρι στιγμής, εάν ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να πραγματοποιεί τις αγορές αυτές μέσω μίας και μοναδικής πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και ενός τραπεζικού λογαριασμού, τον οποίο θα δηλώνει στο Taxis ή θα έχει το δικαίωμα δήλωσης και περισσότερων.

Σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι πως όσοι δεν χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές κάρτες θα χάνουν το αφορολόγητο.

Διαφοροποίηση θα υπάρξει σε ηλικιωμένους φορολογούμενους και τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών για τους οποίους, όπως έχει δηλώσει ο κ. Αλεξιάδης, θα υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις: «Η επέκταση θα γίνει με μέτρα υποχρεωτικά, αλλά και προαιρετικά. Στους ηλικιωμένους και στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών δεν θα είναι υποχρεωτικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ