ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος «Τσάρος» θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα εξόδου στις αγορές

Ο νέος «Τσάρος» θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα εξόδου στις αγορές
EUROKINISSI

Τα επόμενα βήματα εξόδου στις αγορές θα καθοριστούν από τον νέο υπουργό Οικονομικών. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως θα μπορούσε να επιχειρηθεί είτε μια έκδοση 15ετούς ομολόγου με στόχο 5 δισ. ευρώ ή μια επανέκδοση πενταετών ομολόγων ή μια νέα έκδοση επταετίας.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει ήδη κάνει την αναγκαία προεργασία και για τα τρία αυτά σενάρια. Οι αγορές περιμένουν τη νέα έκδοση ελληνικών ομολόγων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, αν συντηρηθεί το σημερινό ευνοϊκό κλίμα όπου οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων καταγράφουν το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο, το κόστος δανεισμού του Δημοσίου στη δεκαετία δεν αποκλείεται να έχει υποχωρήσει ακόμα και κάτω από το 2,5%.

Παράλληλα, εάν το αποτέλεσμα της κάλπης, το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης και τα πρώτα δείγματα γραφής της ικανοποιήσουν την αγορά, δεν θα πρέπει να αποκλείονται και αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Χθες το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομόλογου, διαμορφώθηκε στις 294 μονάδες. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου βρέθηκε στο 2,669%, επίπεδα που αποτελούν ιστορική χαμηλή απόδοση. Η δε απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 1,535%.

Αξίζει να σημειωθεί πως την τελευταία φορά που το spread των ελληνικών χρεογράφων ήταν στις 294 μονάδες η Ελλάδα είχε πιστοληπτική αξιολόγηση «ΒΒΒ+». Σήμερα η αξιολόγηση της χώρας μας είναι μόλις στο «Β+».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ