ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηχηρές προειδοποιήσεις Λαγκάρντ για την παγκόσμια οικονομία

Ηχηρές προειδοποιήσεις Λαγκάρντ για την παγκόσμια οικονομία
AP Photo/Francois Mori

Στην προειδοποίηση πως οι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές παραμένουν σοβαροί, καθώς οι επενδύσεις έχουν εξασθενήσει και το εμπόριο έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, με τους ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών και των εισαγωγών να είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση, προχώρησε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στη Οσάκα της Ιαπωνίας.

«Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι σχετίζονται με το εμπόριο. Ενώ η επανάληψη των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας είναι ευπρόσδεκτη, οι δασμοί που ήδη εφαρμόζονται συγκρατούν την παγκόσμια οικονομία και τα ανεπίλυτα ζητήματα προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η ίδια είπε πως χρειαζόμαστε ένα εμπορικό σύστημα κατάλληλο για τον σημερινό κόσμο, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να προσαρμόζουν τις πολιτικές τους με τα εισερχόμενα δεδομένα και η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να εξισορροπήσει ώστε να συμβάλει στην υποστήριξη της ανάπτυξης και στη βιωσιμότητα του χρέους. Οι δε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να υποστηρίξουν την παραγωγικότητα», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη βάση αυτή τόνισε πως η G20 θα πρέπει να συνεχίσει τις σημαντικές προσπάθειές της για την αντιμετώπιση μιας σειράς επειγόντων κοινών θεμάτων που εκτείνονται από τη φορολογία των επιχειρήσεων έως τη διαφθορά και την κλιματική αλλαγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ