ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ελεύθερη πτώση οι αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου

Σε ελεύθερη πτώση οι αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου
ΕΡΑ/JENS BUETTNER

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιανουάριου του 2010 υποχώρησε χθες το spread δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, με τα ελληνικά «χαρτιά» να βρίσκουν νέα ευκαιρία για ράλι μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας για επανέναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Η μέση απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 2,30%, στο πενταετές η απόδοση έχει περιοριστεί σε 1,30% αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει το κλείσιμο της ψαλίδας των αποδόσεων με τους γερμανικούς τίτλους. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ χθες η ψαλίδα περιορίστηκε στις 269 μονάδες βάσης, έχοντας καταγράψει στη διάρκεια της ημέρας χαμηλό 268 μονάδων.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μπει σε έντονα καθοδικό κανάλι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ενώ νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση του πακέτου Τσίπρα, είχαν κινηθεί ανοδικά με την επενδυτική κοινότητα να εμφανίζεται ανήσυχη εξαιτίας των προεκλογικών παροχών αλλά και της στροφής σε μια πολιτική υπαναχωρήσεων έναντι των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Η προοπτική αλλαγής οικονομικής πολιτικής με την προκήρυξη των εθνικών αλλαγών συνέβαλε στην αλλαγή του κλίματος, ενώ ενισχυτικά επιδρά και η πανευρωπαϊκή τάση αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων υπό την προοπτική νέας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Εμπορικές εντάσεις αλλά και οι τεταμένες σχέσεις Ρώμης - Βρυξελλών, αποδείχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες πως επιδρούν αρνητικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, χωρίς όμως να έχουν ανακόψει το καθοδικό κανάλι των αποδόσεων στους ελληνικούς τίτλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ