ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Υπό αυστηρές προϋποθέσεις η συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ

Ντράγκι: Υπό αυστηρές προϋποθέσεις η συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ
O επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. ΑΠΕ- ΜΠΕ

Στην αποσαφήνιση πως η προσήλωση στο νέο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και η ανάληψη της κυριότητάς του αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών της αγοράς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και επομένως για τη δημιουργία θετικών επιδράσεων στις συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική οικονομίας προχώρησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Απαντώντας σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και Στέλιου Κούλογλου ο επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως τα ελληνικά ομόλογα θα καταστούν επιλέξιμα για αγορά στο πλαίσιο του εν εξελίξει προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (QE) της ΕΚΤ όταν θα υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όπως εξήγησε:

Το πρώτο από τα κριτήρια αυτά είναι η καταλληλότητα των εν λόγω τίτλων ως εξασφαλίσεων για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος. «Καθότι η πιστοληπτική διαβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου δεν πληροί προς το παρόν αυτό το κριτήριο, θα ήταν απαραίτητη η επαναφορά της παρέκκλισης (waiver) όσον αφορά τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης σε συνδυασμό με σθεναρή δέσμευση και συμμόρφωση προς ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής», σημείωσε.

Δεύτερον για χώρες οι οποίες εφαρμόζουν τέτοια προγράμματα όπως η Ελλάδα, η χρονική στιγμή ενδεχόμενων αγορών εξαρτάται από πρόσθετους παράγοντες που συνδέονται με τις αξιολογήσεις του προγράμματος.

Τρίτον, πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα όρια αγορών που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα.

Τέλος, ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι ισχύουν διαφορετικά όρια επί των τίτλων ορισμένου εκδότη και διαφορετικά όρια εκφραζόμενα ως ποσοστό επί της έκδοσης και πως τα εν λόγω όρια καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το οποίο λαμβάνει δεόντως υπόψη ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση κινδύνων και τη λειτουργία της αγοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ