ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες διευκολύνσεις για τους καταθέτες από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών

Νέες διευκολύνσεις για τους καταθέτες από την  Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι υπό την προεδρεία της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών Έλενας Παπαδοπούλου η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, προκειμένου να αποφασίσει νέα χαλάρωση των capital controls.

Η Επιτροπή θα εξετάσει αφενός την αλλαγή του μοντέλου για τις εβδομαδιαίες αναλήψεις που ισχύει σήμερα, αφετέρου το εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αύξηση του ορίου αναλήψεων κατά 80 ευρώ, από τα 420 ευρώ στα 500 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος προωθούν το λεγόμενο προσωποποιημένο επταήμερο για τους καταθέτες. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η ανανέωση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων δεν θα γίνεται αυστηρά τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής. Έτσι, εάν η ανάληψη των 420 ευρώ γίνει τη Δευτέρα, η επόμενη θα μπορεί να γίνει την αμέσως ερχόμενη Δευτέρα. Αυτό αποφασίσθηκε με στόχο ο κάθε καταθέτης να προσαρμόσει τις αναλήψεις στις ανάγκες του.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν ζητήσει επίσης από την Τράπεζα της Ελλάδος τη μεταφορά τυχόν μη αναληφθέντος ποσού από το εβδομαδιαίο όριο στην επόμενη εβδομάδα, ήτοι να μπορεί να μεταφέρεται το εβδομαδιαίο όριο των 420 ευρώ και σε επόμενη εβδομάδα μέσα στον ίδιο μήνα. Με τον τρόπο αυτό, κάποιος θα μπορεί να σηκώνει μέσα στον ίδιο μήνα με μία κίνηση 1.680 - 2.100 ευρώ.

Ακόμη, οι τράπεζες έχουν ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος την αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου των αναλήψεων από τα 420 ευρώ στα 500 ευρώ.

Σημειώνεται πως τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Χθες άλλωστε ανακοινώθηκε πως η ΕΚΤ μείωσε το όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στα 72 δισ. ευρώ, από 75,8 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Κατά την Τράπεζα της Ελλάδος η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 3,8 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και την επιτευχθείσα πρόοδο στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ