ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: «Παράθυρο» στην Ελλάδα για το QE - Έσφαξε με το… βαμβάκι τη Γερμανία

Λαγκάρντ: «Παράθυρο» στην Ελλάδα για το QE - Έσφαξε με το… βαμβάκι τη Γερμανία
AP / Michael Probst

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε στην πρώτη της συνέντευξη ως επικεφαλής της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ, αποδεικνύοντας τις επικοινωνιακές της ικανότητες. 

Η κομψή Γαλλίδα, έσφαξε με το… βαμβάκι τα «γεράκια» της ευρωτράπεζας, ενώ δεν παρέλειψε να τραβήξει το… αφτί της Γερμανίας και των «δορυφόρων» της για την επιμονή τους στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

Από το… μενού δεν μπορούσε να λείψει η Ελλάδα, με την επικεφαλής της ΕΚΤ να δίνει τα συγχαρητήριά της για την πρόοδο που έγινε στην Ελλάδα έδωσε. «Είναι πολύ εντυπωσιακή», τόνισε δίνοντας έμφαση τόσο στην ανάπτυξη όσο και στα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία σημείωσε ότι έχει γνώμη αλλά δεν θα την επαναλάβει.

Τα προγράμματα αγοράς όπως το QE έχουν προϋποθέσεις και έτσι πιστεύω ότι όταν η χώρα καλύψει τα κριτήρια αυτόματα θα μπει. Εως τότε πρέπει να σεβαστούμε τα κριτήρια και να παίξουμε με βάση τους κανόνες, σημείωσε.

«Θα είμαι ο εαυτός μου και για αυτό μην προσπαθήσετε να με παρερμηνεύσετε ή να με συγκρίνετε».

«Δεν είμαι ούτε “περιστέρι”... ούτε “γεράκι”. Θα κάνω ότι μπορώ για να είναι η νομισματική πολιτική εργαλείο ανάπτυξης. Σκοπεύω να είμαι "κουκουβάγια"», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι παραπάνω δηλώσεις δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους οικονομολόγους και τους αναλυτές, οι οποίοι τις ερμήνευσαν ως ένα πρώτο δείγμα των διαθέσεών της να μην υποκύψει σε οποιεσδήποτε πιέσεις.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γενς Βάιντμαν, και οι υποστηρικτές του, παρασκηνιακά αλλά και με δηλώσεις τους προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα στους κόλπους της ΕΚΤ σχετικά με τη χαλαρή νομισματική πολιτική, ώστε να αναγκάσουν την Λαγκάρντ να κάνει βήματα πίσω αναφορικά με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και τα χαμηλά επιτόκια, τα οποία εφαρμόστηκαν από τον προκάτοχό της Μάριο Ντράγκι.

Οι προσπάθειες των «γερακιών» έπεσαν στο κενό, καθώς στην πρώτη συνέντευξη τύπου της, η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι δεδομένου του υποτονικού πληθωριστικού περιβάλλοντος συνεχίζει να είναι απαραίτητη μια εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική.

Η ίδια τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εφόσον χρειαστεί, ενώ ταυτόχρονα παραμένει δεσμευμένη στη συμμετρία.

Για να είναι πλήρως αποτελεσματικά τα μέτρα νομισματικής πολιτικής πρέπει να συνεισφέρουν πιο αποφασιστικά και άλλοι φορείς άσκησης πολιτικής, ώστε να προσφέρουν στήριξη στη συνολική ζήτηση, υποστήριξε η κυρία Λαγκάρντ, δείχνοντας ξεκάθαρα προς τη μεριά της Γερμανίας, η οποία επιμένει στη συνταγή της λιτότητας.

Η ίδια απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο να είναι έτοιμες να δράσουν με τρόπο έγκαιρο και αποτελεσματικό. Την ίδια στιγμή, στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, οι κυβερνήσεις πρέπει να ακολουθήσουν συνετές πολιτικές και να επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Πάντως ένα είναι το βασικό συμπέρασμα από την πρώτη συνέντευξη τύπου της Λαγκάρντ στο τιμόνι της ΕΚΤ: Πως η μάχη μεταξύ της ισχυρής κυρίας της ευρωτράπεζας και γερμανικών «γερακιών», μόλις ξεκίνησε, με τη Γαλλίδα να φαίνεται πως δεν σηκώνει… μύγα στο σπαθί της.

Αν θα καταφέρει να είναι αυτή το «αφεντικό» στην ΕΚΤ, περιθωριοποιώντας τους Γερμανούς θα φανεί τους επόμενους μήνες. Μέχρι τότε, θα χρειαστεί να δώσει κι άλλες μάχες απέναντι στο Βάιντμαν και τους φίλους του…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ