ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από το νέο έτος

Μικρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από το νέο έτος
AP Photo/Jens Meyer

Μικρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα διαπιστώνουν από τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους εκατομμύρια πολίτες, λόγω της μειωμένης παρακράτησης φόρου εισοδήματος λόγω των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα και τις εκπτώσεις φόρου.

Οι μειώσεις στη φορολογία σε μηνιαία βάση φθάνουν έως τα 13 ευρώ αν πρόκειται για άγαμους ή έγγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά και τα 15 ευρώ αν πρόκειται για συνταξιούχους χωρίς προστατευόμενα τέκνα.

Στην περίπτωση που ένας μισθωτός έχει ένα προστατευόμενο τέκνο, η μείωση της μηνιαίας παρακράτησης θα φθάσει έως και 11 ευρώ και αν πρόκειται για συνταξιούχο με ένα παιδί το ποσό αυτό φθάνει τα 13 ευρώ.

Στα δύο παιδιά η μείωση της φορολογίας για τους μισθωτούς σε μηνιαία βάση διαμορφώνεται έως 14 ευρώ και για τους συνταξιούχους έως τα 17 ευρώ, ενώ στην περίπτωση μισθωτών με 3 παιδιά η μηνιαία παρακράτηση θα μειωθεί έως 23 ευρώ και για συνταξιούχους με 3 προστατευόμενα τέκνα έως 27 ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά μηνιαίας μείωσης φόρου που θα φανεί σε μισθούς και συντάξεις αφορούν συνολικά ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

Για ποσά άνω των 20.000 και ως 50.000 ευρώ οι μειώσεις ψαλιδίζονται σημαντικά λόγω των αλλαγών που επήλθαν στον τρόπο που υπολογίζεται η νέα έκπτωση φόρου, δηλαδή τα νέα αφορολόγητα.

Για αυτή την κατηγορία πολιτών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής την ημέρα ψήφισης του Προϋπολογισμού ότι από το 2020 θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται η εισφορά αλληλεγγύης που πλήττει κυρίως τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ