ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα 1.500 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ για όσους επιχειρηματίες δεν δέχονται κάρτες

Πρόστιμα 1.500 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ για όσους επιχειρηματίες δεν δέχονται κάρτες
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η αγορά τιμωρεί ήδη τους επιχειρηματίες που δεν δέχονται κάρτες από τους πελάτες τους, καθώς οι τζίροι τους συρρικνώνονται και μερικώς περιθωριοποιούνται. Ωστόσο, στην προσπάθεια να γίνει καθολική η αποδοχή καρτών από τις επιχειρήσεις όλων των τύπων και μεγεθών, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενεργοποιήσει τις πρόνοιες του νόμου που προβλέπει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, αλλά ακόμη και φυλάκιση όσων αρνούνται να πληρωθούν με κάρτα.

Σημειώνεται πως η αξία συναλλαγών με κάρτες πληρωμής ήταν υψηλότερη κατά 76% το Σεπτέμβριο 2015 σε σχέση με τον Ιούνιο 2015, όταν και επιβλήθηκαν τα capital controls, ενώ ο αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμής την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 94%.

Ωστόσο, ακόμα και με αυτή την απότομη αύξηση υπό τις έκτακτες συνθήκες που σημειώθηκαν το καλοκαίρι, εκτιμάται ότι η θέση της Ελλάδας στις κατατάξεις με βάση τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής δεν έχει βελτιωθεί επαρκώς.

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ισχύει ήδη από τον Ιούλιο 2015 προβλέπει ότι όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, κατά τις διατάξεις των άρθρων 288 παράγραφος 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα, και των διατάξεων του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191), του άρθρου 18α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν.

Πιο απλά όσοι αρνούνται να δεχθούν πληρωμές με κάρτες, αν και διαθέτουν μηχανάκια POS κινδυνεύουν με υψηλά χρηματικά πρόστιμα που φτάνουν και το 1 εκατ. ευρώ, κλείσιμο της επιχείρησης από 3 μήνες έως 1 χρόνο, ακόμα και με εξάμηνη φυλάκιση. Αναλυτικά οι κυρώσεις έχουν ως εξής:

  • Τα χρηματικά πρόστιμο εκκινούν από τα 1.500 ευρώ και φθάνουν έως το 1 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το ανώτατο ποσό του προστίμου διπλασιάζεται σε περίπτωση που εκδοθούν σε βάρος του ίδιου προμηθευτή 3 αποφάσεις επιβολής προστίμου!
  • Η Διοίκηση μπορεί να αναστείλει τη λειτουργία της επιχείρησης από 3 μήνες έως και 1 χρόνο.
  • Ο επιχειρηματίας μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και ποινή φυλάκισης, καθώς ο νόμος προβλέπει φυλάκιση έως 6 μήνες για όποιον δεν δέχεται πληρωμή με κάρτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ