ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετήσια μείωση 11,2% σημείωσαν οι κινεζικές εξαγωγές τον Ιανουάριο

Ετήσια μείωση 11,2% σημείωσαν οι κινεζικές εξαγωγές τον Ιανουάριο
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μείωση 11,2% σημείωσαν οι κινεζικές εξαγωγές τον Ιανουάριο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, που ανέμεναν υποχώρηση τους κατά 1,9% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της χώρας οι εισαγωγές μειωθήκαν τον Ιανουάριο κατά 18,8% και οι εξαγωγές κατά 11,2%.

Έτσι, το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, για τον αναφερόμενο μήνα διαμορφώνετα στα 63,30 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι εξαγωγές θα μειώνονταν κατά 1,9% και οι εισαγωγές θα είχαν επίσης, πτωτική πορεία κατά 0,8%.

Η κινέζικη οικονομία αποτελεί βασική κινητήριο δύναμη για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά οι εισαγωγές της έχουν πληγεί από τις χαμηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο και τα σιδηρομεταλλεύματα και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην κινέζικη αγορά ακινήτων, ενώ οι εξαγωγές της αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της οικονομικής αδυναμίας των εμπορικών της εταίρων.

Σημειώνεται πως το Πεκίνο έχει υποτιμήσει την αξία του νομίσματός του κατά τους τελευταίους μήνες, έτσι ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές οι κινέζικες εξαγωγές.

Στην Κίνα, ο σύνθετος δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης περιόρισε τις απώλειες στο 0,93%, από 2% που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά, ενώ ο δείκτης της Σενζέν υποχώρησε κατά 0,57%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ