ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογο - Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογο - Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο δεκαετούς διάρκειας του Ελληνικού Δημοσίου λήξης το 2030 με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να δίνει στους αναδόχους της έκδοσης ενδεικτικό επιτόκιο μεταξύ 1,70% -1,75%.

Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan, οι οποίοι και δέχονται τις προσφορές από τους επενδυτές.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ομολόγων το δεκαετές ομόλογο ήδη έχει καταστεί ανάρπαστο και το τελικό επιτόκιο θα κινηθεί μεταξύ 1,5% και 1,6%.

Σημειώνεται πως το Ελληνικό Δημόσιο αποσκοπεί στην άντληση ποσού έως 2,5 δισ. ευρώ. Αυτά τα 2,5 δισ. ευρώ θα αντληθούν με επιτόκιο που είναι χαμηλότερο από το ετήσιο μεσοσταθμικό επιτόκιο εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους που σήμερα διαμορφώνεται στο 1,94%, είναι κάτι που συμβάλει σε πιο βιώσιμο χρέος σε μακροπρόθεσμη βάση.

Σήμερα το 18% του συνολικού ελληνικού χρέους είναι στα χέρια ιδιωτών και το 82% στα χέρια των επίσημων δανειστών της Ελλάδος.

Το ζητούμενο είναι η έκδοση του νέου χρέους και η υποκατάσταση των δανείων του επίσημου τομέα να γίνεται με κόστος που θα διατηρεί σε βιώσιμα επίπεδα τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ομόλογο που εκδίδει σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα πρέπει να αποπληρωθεί το 2030, ένα έτος που με τα σημερινά δεδομένα λήγει χρέος μόλις 5,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ αφορούν σε διμερή δάνεια διάσωσης του πρώτου Μνημονίου (GLF), τα 1,8 δισ. ευρώ σε δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(EFSF) και τα 727 εκατ. ευρώ σε δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ