ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η σύνοδος του G20 θα πραγματοποιηθεί στη Σαγκάη στις 26 και 27 Φεβρουαρίου

Η σύνοδος του G20 θα πραγματοποιηθεί στη Σαγκάη στις 26 και 27 Φεβρουαρίου

Ο κίνδυνος να δεχθεί νέο πλήγμα η παγκόσμια οικονομία και η ανάγκη να υιοθετηθούν μέτρα σταθεροποίησης των αγορών είναι τα θέματα που αναμένεται ότι θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των είκοσι ισχυρότερων χωρών στον κόσμο.Η σύνοδος του G20 θα πραγματοποιηθεί στη Σαγκάη στις 26 και 27 Φεβρουαρίου.

Υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες θα συζητήσουν την αναταραχή που καταγράφεται στις αγορές της Κίνας και τους τρόπους για να ενισχυθεί το δίχτυ ασφαλείας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα σύμφωνα. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν επίσης στην αναβάθμιση του συστήματος διακυβέρνησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στην αντιμετώπιση της διακίνησης χρήματος που καταλήγει σε τρομοκράτες.

Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα έχει ζητήσει να υπάρξει κοινή, παγκόσμια απάντηση στους κινδύνους για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Ζητεί επίσης να ληφθούν κοινά μέτρα για να σταθεροποιηθούν οι αγορές, οι οποίες τους τελευταίους μήνες καταγράφουν σημαντικές αναταραχές. Είναι «πολύ σημαντικό», όπως είπε, να αναλάβουν συντονισμένη δράση οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ευρώπη και η Ιαπωνία.

Οι Κινέζοι από την πλευρά τους θεωρούν ότι βασικός παράγοντας που έχει οδηγήσει τις αγορές σε νευρικότητα είναι η αλλαγή πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία τον Δεκέμβριο αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ