ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Το 75% των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου δεν εφαρμόζεται

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Το 75% των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου δεν εφαρμόζεται
ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΕPA

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου καταδεικνύει πως  τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν κατέβαλαν αρκετές προσπάθειες για την υλοποίηση των συστάσεων ανά χώρα που διατύπωσε το Συμβούλιο της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου την περίοδο 2011-2018.

Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο είναι ένας ετήσιος κύκλος οικονομικού και δημοσιονομικού συντονισμού εντός της ΕΕ. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, το Συμβούλιο απευθύνει συστάσεις ανά χώρα σε κάθε κράτος μέλος, βάσει προτάσεων που υποβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ελεγκτές του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής από την Κομισιόν των διαδικασιών για την ενίσχυση της εποπτείας των πολιτικών των κρατών μελών.

Υπέβαλαν δε σε λεπτομερή έλεγχο την εφαρμογή των εν λόγω διαδικασιών στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Διαπιστώθηκε πως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Κομισιόν παρείχε εμπεριστατωμένη ανάλυση της οικονομικής προόδου των κρατών μελών και διατύπωσε συναφείς συστάσεις ανά χώρα.

Ωστόσο, μόλις το 26 % των συστάσεων είχε υλοποιηθεί πλήρως ή σε σημαντικό βαθμό, ενώ για περίπου το 44 % είχε σημειωθεί κάποια πρόοδος. Για το υπόλοιπο 30 % είχε σημειωθεί «περιορισμένη» ή μηδενική πρόοδος.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου παρά την απόφαση που έλαβε η Κομισιόν το 2015 για τη βελτίωση της εστίασης των συστάσεων μέσω της μείωσης του αριθμού τους, ορισμένες συστάσεις των τελευταίων ετών εξακολουθούν να πραγματεύονται μη συναφή μεταξύ τους θέματα και να αναφέρονται σε μη συναφείς διαστάσεις πολιτικής. Επιπλέον, δεν συνδέονται επαρκώς με τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων των κρατών μελών.

Εκτός αυτού, η Επιτροπή, κατά τη διατύπωση των συστάσεών της, συχνά δεν αιτιολογεί σαφώς για ποιον λόγο δίνει προτεραιότητα σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις έναντι άλλων. Ταυτόχρονα, τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων των κρατών μελών δεν παρέχουν πάντοτε σαφείς διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα θα οδηγήσουν στην υλοποίηση των συστάσεων και των στόχων της ΕΕ.

Παραδείγματος χάριν, οι ελεγκτές εντόπισαν περιπτώσεις στις οποίες η επιδείνωση της κατάστασης σε ορισμένα κράτη μέλη, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, θα δικαιολογούσε τη διατύπωση περισσότερων συστάσεων με εστίαση σε μέτρα για την άμεση μείωση της φτώχειας.

Στη βάση αυτή οι ελεγκτές συνιστούν στην Κομισιόν να ενισχύσει την εστίαση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου στην κοινωνική και ερευνητική διάσταση, να προχωρήσει στην υλοποίηση και την παρακολούθηση των συστάσεων, να φροντίσει για τη σύνδεση μεταξύ των κονδυλίων της ΕΕ και των συστάσεων, να διασφαλίσει την ποιότητα της διατύπωσης των συστάσεων της και να δώσει βάρος στις κατευθυντήριες γραμμές και τις αξιολογήσεις των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ