ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο χρονοδιάγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ

Νέο χρονοδιάγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ
Φωτογραφία αρχείου

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στα χρονοδιαγράμματα των αποκρατικοποιήσεων και η προετοιμασία του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Αττικής Οδού από το ΤΑΙΠΕΔ είναι τα νέα δεδομένα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την επικαιροποίηση του προγράμματος αξιοποίησης δημόσιων εταιρειών, υποδομών και ακινήτων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Το αναθεωρημένο πρόγραμμα εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Το ενδιαφέρον στο αναθεωρημένο πρόγραμμα επικεντρώνεται στις μεγάλες παραχωρήσεις των Αττικής Οδού και Εγνατίας Οδού καθώς και στην πορεία της αξιοποίησης της έκτασης του Ελληνικού. Ως προς την Αττική Οδό, η σύμβαση παραχώρησης στους σημερινούς παραχωρησιούχους λήγει το 2024.

Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να εκκινήσει τον διαγωνισμό για τη νέα παραχώρηση στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Αναφορικά με την Εγνατία Οδό, το Ταμείο όρισε ως καταληκτική ημερομηνία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρησή της την 11η Δεκεμβρίου 2020. Ωστόσο παραμένουν σε εκκρεμότητα από το ελληνικό Δημόσιο η αδειοδότηση των σηράγγων από τη Διοικητική Αρχή Σηράγγων και η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για συγκεκριμένα σημεία του αυτοκινητοδρόμου.

Επιπλέον η Εγνατία Οδός ΑΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει τους πλευρικούς σταθμούς διοδίων, να ολοκληρώσει απαλλοτριώσεις κ.λπ.

Σχετικά με το Ελληνικό, εκτός από την παραχώρηση της άδειας του καζίνου εκκρεμούν n Η διανομή δικαιωμάτων πλήρους κυριότητας μεταξύ Ελληνικού, Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης και η σύσταση δικαιώματος επιφάνειας υπέρ ΤΑΙΠΕΔ, η μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ, η κύρωση σύμβασης εισφοράς των εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ από το ελληνικό κοινοβούλιο και η εγγραφή των κοινών υπουργικών αποφάσεων χωροθέτησης στο Κτηματολόγιο.

Πίσω χρονικά πηγαίνουν η πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, οι Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων, η πώληση της έκτασης των 590 εκ των 1.000 στρεμμάτων στο Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκοπούλου, η διάθεση της έκτασης 345.567 τ.μ. στις Γούρνες Ηρακλείου της Κρήτης.

Αντίθετα, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει ορίσει χρονοδιαγράμματα για τους διαγωνισμούς που αφορούν :

-Στη ΔΕΠΑ Υποδομών (τέλος Ιανουαρίου του 2021 δεσμευτικές προσφορές).

-Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας (τέλος Δεκεμβρίου δεσμευτικές προσφορές).

-Στη Μαρίνα Ιτέας (16 Οκτωβρίου δεσμευτικές προσφορές).

-Τους Οργανισμούς Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Καβάλας (υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 2 Οκτωβρίου 2020).

-Την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Καβάλας (υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 30 Σεπτεμβρίου 2020).

Παράλληλα, στην προκήρυξη διαγωνισμού για την υποβολή βιογραφικών από έμπειρα στελέχη διοίκησης επιχειρήσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), καθώς τον Φεβρουάριο του 2021 λήγει η θητεία των τριών εκ των εννιά μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το ένα εξ αυτών είναι και η διευθύνουσα σύμβουλος Ουρανία Αικατερινάρη, η οποία είχε αναλάβει τα συγκεκριμένα καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ