ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοικτό το ΔΝΤ στο ενδεχόμενο πρόωρης εξόφλησής του από την Ελλάδα

Ανοικτό το ΔΝΤ στο ενδεχόμενο πρόωρης εξόφλησής του από την Ελλάδα
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρυ Ράις

Θετικός στην πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ από την Ελλάδα εμφανίσθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του ταμείου Τζέρυ Ράις κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου από την Ουάσιγκτον, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα που έχει το Ταμείο με την Ελλάδα εκπνέει το Μάρτιο του 2016.

Ο Ράις ερωτήθηκε για τη συμμετοχή των κλιμακίων του Ταμείου στις συζητήσεις πολιτικής στην Αθήνα σε συνεργασία με τα κλιμάκια των ΕΚΤ, ΕΕ και ESM, αλλά και για το ποίος ήταν ο ρόλος του ΔΝΤ στις εν λόγω συζητήσεις.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το Ταμείο συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση και ότι είναι πλήρως δεσμευμένο στις συζητήσεις πολιτικής στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. «Συζητήσαμε με την κυβέρνηση θέματα σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών», είπε σχετικά με την παρουσία στελεχών του ΔΝΤ στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα και χαρακτήρισε «φιλόδοξη» την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

Σχετικά με τη χρόνο εκκίνησης και ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης ο Ράιας είπε πως θα εξαρτηθεί από τις κυβερνητικές πολιτικές και την εφαρμογή τους.Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ είναι σύμφωνο με την θέση της ευρωζώνης να συσχετισθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ο Ράις αρκέσθηκε να πει πως η αξιολόγηση της ΕΚΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί στα τέλη της εβδομάδος.

«Ας περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Θεωρούμε πως η επαρκής ανακεφαλαιοποίηση, η ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών και η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων θα στηρίξουν την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο και την ελληνική οικονομία μεσοπρόθεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας επανέλαβε πως το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες, σε ισχυρές μεταρρυθμίσεις , αλλά και σε ένα βιώσιμο χρέος.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αποσαφήνισε πως δεν υπάρχει προαποφασισμένο χρονοδιάγραμμα συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ ερωτηθείς για το πιθανό ύψος της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδος δεν θέλησε να κάνει σχετικό σχόλιο.

Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ θα ήταν θετικό σε μια ενδεχόμενη πρόωρη εξόφληση του από την Ελλάδα είπε: «Αυτή η εξέλιξη θα ήταν κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτη. Έχει συμβεί και με άλλες χώρες στο παρελθόν. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στην πρόωρη αποπληρωμή δάνειων που έχουμε χορηγήσει στο παρελθόν».

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη δήλωση έλαβε διάφορες ερμηνείες, εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε λίγο αργότερα πως η αναφορά του κ. Ράις σε πρόωρη εξόφληση του Ταμείου από την Ελλάδα «ήταν απλά ένα γενικό σχόλιο» (it was just a generic comment).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ