ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλυπτικός ο Γιώργος Πιτσιλής στο 12o Athens Tax Forum

Αποκαλυπτικός ο Γιώργος Πιτσιλής στο 12o Athens Tax Forum
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καθολικά ανεξάρτητη θα καταστεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Μιλώντας στο 12o Athens Tax Forum του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου το οποίο φέρει τον τίτλο «Χρηστή Φορολογική Διακυβέρνηση-Εργαλείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης» ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής απεκάλυψε πως το σχετικό νομοσχέδιο για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι υπό κατάρτιση και θα έλθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή.

Όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής «το σχετικό νομοσχέδιο ολοκληρώνεται σύντομα και με αυτό επιχειρείται μια πολύ σημαντική τομή στη δημόσια διοίκηση αλλά και στην πολιτική του τόπου, καθώς για πρώτη φορά ένας κρατικός φορέας αυτού του μεγέθους και αυτής της σπουδαιότητας για τη λειτουργία του κράτους αποκόπτεται από τον ιεραρχικό και λειτουργικό έλεγχο της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Και τούτο, με σκοπό να λειτουργήσει ανεπηρέαστα από κομματικές και πολιτικές επιρροές και να επιτελέσει απρόσκοπτα τα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί, με μόνο στόχο την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Ανεξαρτησία δεν σημαίνει βεβαίως έλλειψη λογοδοσίας, η οποία πλέον αναβαθμίζεται και θα παρέχεται προς τη Βουλή των Ελλήνων».

Στο εν λόγω νομοσχέδιο προσδιορίζονται η νομική μορφή, η οργάνωση, το καθεστώς και το πεδίο άσκησης των αρμοδιοτήτων του φορέα δημοσίων εσόδων, οι εξουσίες και οι λειτουργίες του επικεφαλής και του συμβουλίου του φορέα, η σχέση του φορέα με το υπουργείο Οικονομικών και άλλους κυβερνητικούς φορείς, η ευελιξία όσον αφορά στους ανθρώπινους πόρους του φορέα, αλλά και η σχέση του με τη δημόσια διοίκηση.

Παράλληλα ο κ. Πιτσιλής ανεφέρθηκε στη δημιουργία φορολογικής ακαδημίας στην οποία θα εκπαιδεύονται και θα μετεκπαιδεύονται στελέχη της φορολογικής διοίκησης. Αυτή η ακαδημία θα κινείται στο πρότυπο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και θα διδάσκουν Έλληνες και ξένοι εμπειρογνώμονες.

Ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ είπε ακόμη πως προσεχώς θα είναι έτοιμα τα νομοσχέδια που θα περιγράφουν τον τρόπο ανταλλαγής οικονομικών πληροφοριών με τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν «επίπλαστες καταστάσεις» που επιτρέπουν τη φορολογική μετανάστευση ελληνικών επιχειρήσεων σε Βουλγαρία και Κύπρο.

Στη βάση αυτής της ανταλλαγής που φέρει την τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα θα λάβει μεταξύ άλλων στοιχεία για το εισόδημα από χρηματοοικονομικά προϊόντα που εισπράττουν Έλληνες φορολογικοί κάτοικοι στο εξωτερικό και θα αποστείλει από την πλευρά της στις άλλες χώρες στοιχεία για εισόδημα που εισπράττουν αλλοδαποί στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως οι μετέχοντες στο Athens Tax Forum, στο οποίο το CNN Greece είναι χορηγός επικοινωνίας, εστιάζουν στην ανάγκη για εύρυθμη λειτουργία της διοικητικής δικαιοσύνης, με όρους ταχείας απονομής και ασφάλειας δικαίου, στην αξιοποίηση δοκιμασμένων έξυπνων εργαλείων με βάση τις οικονομικές συμπεριφορές, ώστε να απαλοιφεί το μέχρι τώρα έλλειμμα «δράσης» για διεύρυνση και προστασία της φορολογικής βάσης και στη διαμόρφωση ενός καινοτόμου, ανταγωνιστικού και κοινωνικά δίκαιου μοντέλου ανάπτυξης, σε κεντρικό και περιφερειακό εθνικό πεδίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ