ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή η τροπολογία που ξεκλειδώνει τις φορολογικές δηλώσεις

Στη Βουλή η τροπολογία που ξεκλειδώνει τις φορολογικές δηλώσεις
EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με τις διατάξεις που θα ξεκλειδώσουν την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Η τροπολογία που συνυπογράφουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Τρύφωνας Αλεξιάδης προβλέπει τη μη τεκμαρτή φορολόγηση όσων έχουν ισχνά εισοδήματα και ρυθμίζει το ζήτημα των κοινών δηλώσεων ζευγαριών που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι εισοδήματα τα οποία αποκτούν περιστασιακά απασχολούμενοι ή ευκαιριακά απασχολούμενοι εφόσον δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, θα φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Με τη διάταξη ορίζεται ότι «παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2015 (ίσχυε για το 2014) η διάταξη της παρ. 35 του άρθρου 72 του Κ.Φ.Ε. που προβλέπει ότι, όταν το πραγματικό εισόδημα, εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ (και εφόσον οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα), το εισόδημα αυτό και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με (φορολογικός συντελεστής 22%, αντί 26%, και μείωση φόρου έως 2.100 ευρώ).

Ο ανωτέρω τρόπος φορολόγησης εφαρμόζεται και εάν το πραγματικό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, αλλά το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα για εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα».

Με άλλες διατάξεις της ίδιας τροπολογίας ρυθμίζονται τα εξής :

  • Προβλέπεται διαφορετική προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Ορίζεται συγκεκριμένα ότι εξαιρετικά, τα φυσικά πρόσωπα τα οποία μετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, τα οποία αποκτούν εισόδημα από τη διανομή κερδών στις 31 Δεκεμβρίου εκάστου φορολογικού έτους, μπορούν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μετά την ημερομηνία που υποβάλλουν δήλωση τα νομικά πρόσωπα στα οποία συμμετέχουν, οπότε και καθίσταται η διανομή οριστική. Τα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
  • Δίνεται η δυνατότητα υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης και στα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις που ισχύουν για τους έγγαμους εκτός και εάν έχει οριστεί διαφορετικά στο σύμφωνο συμβίωσης. Οι τυχόν ζημίες του εισοδήματος του ενός συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης δεν συμψηφίζονται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου η του άλλου μέρους του συμφώνου συμβίωσης. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος ή το μέρος του συμφώνου συμβίωσης το οποίο δηλώνεται ως υπόχρεος και για τα εισοδήματα της συζύγου ή του άλλου μέρους του συμφώνου συμβίωσης αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ