ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό: Έφερε νέες προτάσεις η κυβέρνηση

Ασφαλιστικό: Έφερε νέες προτάσεις η κυβέρνηση

Ανοιχτά παραμένουν τα μεγάλα θέματα για το νέο Ασφαλιστικό, ενώ το υπουργείο Εργασίας καταθέτει νέες προτάσεις σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφωνίες με τους θεσμούς. 

Νέα συνάντηση για το Ασφαλιστικό έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι.

«Εχουμε κατέβει με νέες προτάσεις για το Ασφαλιστικό γιατί θέλουμε να κλείσει άμεσα» ανέφερε κορυφαία πηγή του υπουργείου Εργασίας.

Πηγές του υπουργείου κάνουν λόγο για επιθυμία ενιαίας συμφωνίας προκειμένου να εξευρεθούν μέτρα ύψους 0,5% του ΑΕΠ φέτος και 0,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Η χθεσινή συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ και όπως έγινε γνωστό, μπήκαν στο τραπέζι όλα τα ανοιχτά θέματα. Σχετικά με τις μειώσεις στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις ο υπουργός Εργασίας διαμήνυσε ότι αυτό αποτελεί πάντα κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση.

Για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις οι θεσμοί απορρίπτουν την αύξηση των εισφορών. Η κυβέρνηση προτείνει αύξηση εισφορών 1,5%, αλλά δεν αποκλείει περικοπές στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ.

Οσον αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις, ενώ η αρχική πρόταση προέβλεπε ποσοστό αναπλήρωσης 0,8% για τα πρώτα 15 χρόνια, η νέα πρόταση ρίχνει το ποσοστό αυτό περίπου στο 0,7%. Αντίστοιχα, για τα 40 χρόνια το νέο ποσοστό αναπλήρωσης είναι 2,2%, έναντι της αρχικής πρότασης που προέβλεπε ποσοστό 2%. Σχετικά με την εθνική σύνταξη οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι τα 384 ευρώ θα πρέπει να δίδονται σε όποιον έχει κλείσει 20 χρόνια ασφάλισης και όχι 15, όπως προτείνει το υπουργείο Εργασίας.

Διαβάστε επίσης

Κατρούγκαλος: Θα προστατεύσουμε τις κύριες συντάξεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ