Σύνοδος G7: Ιστορική συμφωνία για ελάχιστο εταιρικό φόρο
Σε μια ιστορική συμφωνία για τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών - μεταξύ των οποίων και οι τεχνολογικοί κολοσσοί- κατέληξαν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, σε μια προσπάθεια να βάλουν ένα τέλος στη φοροδιαφυγή.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συναντήθηκαν στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το BBC, και συμφώνησαν σε ελάχιστο επιχειρηματικό φόρο 15%.
Η εν λόγω απόφαση θα δώσει μεγάλη «ανάσα» σε κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, που θα δουν νέα έσοδα στα ταμεία τους σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα.
Ανάμεσα στις εταιρείες που θα επηρεαστούν είναι η Amazon, το Facebook και η Google.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, έκανε λόγο για μια «στιγμή υπερηφάνειας» ενώ τόνισε πως η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως οι «κατάλληλες εταιρείες θα πληρώνουν τον κατάλληλο φόρο, στα κατάλληλα μέρη».
«Μια ιστορική συμφωνία που φέρνει επιτέλους το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα στον 21ο αιώνα» δήλωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο το σύστημα θα είναι πιο δίκαιο.
Η πρόταση των G7 αναμένεται να πιέσει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν στον ίδιο δρόμο ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις ακόμη και στη συνάντηση των G20.
Γιατί να υπάρξουν αλλαγές τώρα;
Τα πλουσιότερα κράτη του πλανήτη αναζητούσαν εδώ και καιρό έναν τρόπο φορολόγησης μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, που εμφανίζουν τεράστια κέρδη αλλά πληρώνουν ελάχιστους –ή και καθόλου- φόρους.
Η πρόκληση αυτή έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη με την «έκρηξη» των τεχνολογικών κολοσσών, που αυτή τη στιγμή μπορούν να ανοίξουν παραρτήματα σε τρίτες χώρες με πολύ χαμηλό εταιρικό φόρο.
Οι πρακτικές που ακολουθούν είναι απολύτως νόμιμες και χρησιμοποιούνται τακτικά από μεγάλες εταιρείες.
Η απόφαση των G7 έχει δύο στόχους:
- Πρώτον να τερματιστεί ο «πόλεμος» της χαμηλότερης φορολόγησης και να σταματήσουν οι χώρες να μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές τους για να προσελκύσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις.
- Και δεύτερον, οι επιχειρήσεις να πληρώνουν φόρους εκεί που πουλάνε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους –ανεξάρτητα από του πού θα δηλώνουν στη συνέχεια τα κέρδη τους.