ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθάκης: Το 2018 οι αυξήσεις εμμέσων φόρων

Σταθάκης: Το 2018 οι αυξήσεις εμμέσων φόρων

Στην αποσαφήνιση πως τα μέτρα που θα ψηφίσει η Βουλή και θα αφορούν στους έμμεσους φόρους θα ισχύσουν από το 2018 προχώρησε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, διευκρινίζοντες ωστόσο πως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδηματος θα έχουν άμεση εφαρμογή.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε πως από τα 5,4 δισ. ευρώ που είναι τα μέτρα που έχουν αποδεχθεί και οι δύο πλευρές, τα 3,6 θα εφαρμοστούν άμεσα, ενώ τα υπόλοιπα 1,8 δισ. θα είναι οι έμμεσοι φόροι και θα εφαρμοστούν το 2018.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη μέσω του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη προαναγγέλλει πως θα υπάρξει «ρήτρα μη εφαρμογής μέτρων» σε περίπτωση που η οικονομία πάει καλύτερα των εκτιμήσεων και οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτευχθούν νωρίτερα. Αυτή ουσιαστικά αφορά στους φόρους του 2018, στους οποίους αναφέρθηκε σήμερα ο κ. Σταθάκης.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε αισιόδοξος ότι παρά τα προβλήματα θα υπάρξει τελικά συμφωνία μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα. «Τη Δευτέρα ξεκινάμε έναν ακόμα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, τώρα είμαστε κοντά σε ορισμένα θέματα και υπάρχει σε απόσταση σε άλλα. Πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα», είπε ο κ. Σταθάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ