ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

7 χρόνια «χωρίς» Περιουσιολόγιο

7 χρόνια «χωρίς» Περιουσιολόγιο
Eurokinissi/Γiώργος Κονταρίνης

Το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο είναι ένα από πολλά προαπαιτούμενα του πρώτου Μνημονίου του 2010, το οποίο ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Η ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου προβλεπόταν στο Ν. 3842/2010. Αν και από το 2013 και μετά έγιναν κάποιες προσπάθειες προς την κατεύθυνση υλοποίησης του, ωστόσο αυτές δεν τελεσφόρησαν.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο εκάστοτε αρμόδιος για τα φορολογικά έσοδα υφυπουργός ή αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, συχνά πυκνά, από το 2010 και μετά προανήγγελλε την υλοποίηση του Περιουσιολογίου.

Πλέον το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2016 προβλέπει πως το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο θα υλοποιηθεί έως τις 30 Ιουνίου 2017 και θα αφορά στην επέκταση του υφιστάμενου πληροφοριακού συστήματος Περιουσιολογίου Ακίνητης Περιουσίας σε άλλα αντικείμενα, όπως τα σκάφη αναψυχής, κάθε λογής οχήματα, χαρτοφυλάκια μετοχών, επενδυτικά προϊόντα, αντικείμενα μεγάλης αξίας, σημαντικές κινητές αξίες κ.α.

«Η λειτουργία του θα βασίζεται πρωτίστως στην άντληση της πρωτογενούς πληροφορίας από τον παραγωγό της και δευτερευόντως στην υποβολή δήλωσης στοιχείων από τους φορολογούμενους», σημειώνεται σχετικά στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σημειώνεται πως με το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια «ενός ευρώ» την περιουσία όλων των πολιτών. Όποιοι δεν γνωστοποιήσουν την περιουσία τους στο κράτος, τότε εφόσον γίνει έλεγχος και εντοπιστούν οι όποιες διαφορές, θα βρεθούν αντιμέτωποι με σκληρά πρόστιμα που θα φθάνουν ως και την κατάσχεση των περιουσιών που έχουν αποκρυφθεί.

Ουσιαστικά το κράτος θα δεσμεύσει οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο δεν εμφανίζεται στο Περιουσιολόγιο του κάθε φορολογουμένου. Ωστόσο όλα αυτά στην καλύτερη περίπτωση από τα μέσα του 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ