ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Ανοησία η κατηγορία για πιστωτικό γεγονός

Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Ανοησία η κατηγορία για πιστωτικό γεγονός
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Πλήρη κάλυψη σε Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου παρέχει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην απαντητική της επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία αφενός αποσαφηνίζει πως θεσμούς και κυβέρνηση τους χωρίζει ακόμη απόσταση, αφετέρου χαρακτηρίζει «ανοησίες» τις αναφορές πως στέλεχος του ΔΝΤ θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική.

Στην επιστολή της, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει τα εξής:

«Ευχαριστώ για την επιστολή της 2ης Απριλίου στην οποία ρωτάτε τη θέση του ΔΝΤ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα με την Ελλάδα.

»Η άποψή μου για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις είναι ότι απέχουμε πολύ ακόμη από ένα συνεκτικό πρόγραμμα που μπορώ να παρουσιάσω στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο. Πολλές φορές έχω τονίσει ότι μπορούμε να στηρίξουμε μόνο ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο, βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις και πετυχαίνει το στόχο να βάλει την Ελλάδα σε μια οδό ισχυρής ανάπτυξης ενώ αποκαθιστά σταδιακά τη βιωσιμότητα του χρέους.

»Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα επανακτηθεί η εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων, η Ελλάδα να αναγκαστεί σύντομα να πάρει κι άλλα μέτρα. Φυσικά, η όποια εικασία ότι στέλεχος του ΔΝΤ θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησία.

»Όπως έχουμε συζητήσει αρκετές φορές, και σε πρόσφατη τηλεφωνική μας επικοινωνία, επιμένω να σημειώνω ότι εάν ήταν απαραίτητο να μειώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε ρεαλιστικές πιθανότητες να τους πετύχουμε, θα υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους.

»Για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών, πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις.

»Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχημένες διαπραγματεύσεις βασίζονται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και αυτά που συνέβησαν το Σαββατοκύριακο με κάνουν να ανησυχώ για το αν μπορούμε να πετύχουμε πρόοδο σε ένα περιβάλλον εξαιρετικής ευαισθησίας σε ανακοινώσεις εκατέρωθεν. Ωστόσο, αποφάσισα να αφήσω την αποστολή του ΔΝΤ να επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

»Η αποστολή αποτελείται από έμπειρα στελέχη που έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου. Για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως μας έχετε προσκαλέσει να κάνουμε, είναι κρίσιμο οι αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλουν που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορούν να εγγυηθούν την προσωπική τους ασφάλεια.

»Τέλος, το ΔΝΤ εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις καλή τη πίστη, όχι με απειλές, και δεν επικοινωνούμε με διαρροές. Για να ενισχύσουμε τη διαφάνεια στους διαλόγους μας, έχω αποφασίσει να δημοσιεύσω το κείμενο αυτής της επιστολής στο site μας.

»Επίσης, προσβλέπω σε προσωπική συνομιλία μαζί σας για το πώς θα υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ