ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω προσφυγικού βλέπει η Λαγκάρντ

Ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω προσφυγικού βλέπει η Λαγκάρντ
REUTERS

«Έχουμε αναγνωρίσει το λάθος μας, που είχε να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές – όπου όλοι μας, το ΔΝΤ, οι ευρωπαίοι, η ΕΚΤ – υποτιμήσαμε το αποτέλεσμα συρρίκνωσης από τα μέτρα που προτείναμε», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

Η Λαγκάρντ απαντώντας σε ερώτηση του Bloomberg, σχετικά με τα λάθη που έκανε το Ταμείο στο πρόγραμμα της Ελλάδας, πρόσθεσε ότι η Τρόικα υπερεκτίμησε την ικανότητα της Ελλάδας να υιοθετήσει και να αναλάβει την ευθύνη για τα μέτρα που χρειάζονται, επειδή μεταφέρονταν από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, αφού όλοι έλεγαν, «Δεν είναι δικό μας πρόγραμμα, δεν είναι δικές μας μεταρρυθμίσεις, δεν είναι δικά μας μέτρα. Είναι μέτρα που επιβάλλει η Τρόικα, βάζοντας έτσι όλα τα μέλη στο ίδιο τσουβάλι».

Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, λέγοντας πως η δουλειά του Ταμείου είναι να δανείζει χρήματα που προέρχονται από πολλές πηγές – από χώρες με πολύ μικρό ΑΕΠ, από φτωχά μέλη της ευρωζώνης - σε μια χώρα που πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις ενώ έχει παραποιήσει τα δημοσιονομικά μεγέθη της.

«Κάποιος που εκπροσωπεί την διεθνή κοινότητα είχε το καθήκον να πει, αυτό είναι λάθος, χρειάζεται να γίνει αυτό, αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία. Βλέπω ως καθήκον του ΔΝΤ να μπει στην πραγματικότητα των αριθμών, στην πραγματικότητα των μεταρρυθμίσεων, να μετρήσει την αποτελεσματικότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την οικονομική κυριαρχία αυτής της χώρας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υστερεί συνεχώς και να περιμένει να λυθούν τα προβλήματα από μόνα τους. Οι Έλληνες ηγέτες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της σταθεροποίησης της χώρας τους».

Στην ερώτηση αν περιμένει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, η Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε θετικά αν και δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας.

«Νομίζω ότι η παρούσα κατάσταση με το προσφυγικό θα ενδυναμώσει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ