ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Ξεκινά την Τρίτη η δύσκολη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Κομισιόν: Ξεκινά την Τρίτη η δύσκολη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ
AP Photo / Aris Oikonomou

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες για τις χώρες της ΕΕ μετά την ανάληψη δανείων ρεκόρ κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει την επίσημη συζήτηση των μεταρρυθμίσεων επί του θέματος με ένα έγγραφο θέσεων.

Σε προσχέδιο του εγγράφου το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ «απλούστερων δημοσιονομικών κανόνων» και μιας «καλύτερης εφαρμογής» τους. Αρκετές χώρες της ΕΕ είχαν προηγουμένως ζητήσει μια πιο εκτεταμένη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών απαιτήσεων.

«Η ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων επέτρεψε μια έγκαιρη και στοχευμένη απάντηση προσαρμοσμένη στην κρίση του κορονοϊού», αναφέρει στο προσχέδιό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ανεστάλη πέρυσι καθώς οι χώρες έπρεπε να δανειστούν τεράστια ποσά για να μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Σε θέσεις μάχης οι μεσογειακές χώρες και το «μπλοκ» της λιτότητας

Σε κάθε περίπτωση η διαβούλευση που ξεκινά την Τρίτη στην Κομισιόν μόνον εύκολη δεν μπορεί να κριθεί, ακριβώς επειδή οι χώρες εντός της Ευρώπης των 27 εμφανίζονται διχασμένες ως προς τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων.

Από τη μια πλευρά, κράτη όπως η Γαλλία, η Ιταλία μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου επιθυμούν την εφαρμογή ευέλικτων κανόνων που θα παρέχουν κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες όπως η Τσεχία και η Αυστρία που αντιμετωπίζουν αρνητικά την οποιαδήποτε ενδεχόμενη «χαλάρωση» των δημοσιονομικών κανόνων, ζητώντας αυστηρή τήρηση του υφιστάμενου κοινοτικού κανονιστικού πλαισίου.

Όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, καταλυτικό ρόλο στις συζητήσεις που θα γίνουν σε επίπεδο ΕΕ θα διαδραματίσει η Γερμανία και ειδικότερα ο υπό διαμόρφωση νέος κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ