ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ναυμαχία» στο Άμστερνταμ για τα πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ

«Ναυμαχία» στο Άμστερνταμ για τα πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ
Το Eurogroup θα συνεδριάσει στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο του Άμστερνταμ ΑΠΕ -ΜΠΕ

Το τι μέλλει γενέσθαι με τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που ζητούν Γερμανία και ΔΝΤ θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη σημερινή του συνάντηση στο Άμστερνταμ.

Το Eurogroup το οποίο θα συνεδριάσει στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο του Άμστερνταμ, ένα κριτήριο που κατασκευάστηκε το 1656, θα συζητήσει τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, μετά από την παρουσίαση της πορείας των εργασιών από τα θεσμικά όργανα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσουν τα στοιχεία για το πλεόνασμα του 2015 και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας το 2016 και το 2017. Θα προσπαθήσουν δε να «αναχαιτίσουν» τις αιτιάσεις της Γερμανίας και των λοιπών σκληρών της Ευρωζώνης που για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ζητούν η κυβέρνηση να ψηφίσει τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ και το πρόσθετο πακέτο των 3 δισ. ευρώ, ώστε να προσδιορισθεί η ρύθμιση του χρέους και να ακολουθήσει μετά η εκταμίευση.

Δείτε εδώ live την άφιξη και τις δηλώσεις των υπουργών

Για να το κάνουν αυτό θα υποστηρίξουν, παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και του Πόλ Τόμσεν, πως το «απαισιόδοξο» ΔΝΤ όχι μόνον διαψεύσθηκε ως προς τις εκτιμήσεις του για τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά σε μεγάλο βαθμό με τη στάση του έβλαψε την Ελλάδα, καθώς όλες οι λανθασμένες εκτιμήσεις για το μακροοικονομικό και το δημοσιονομικό σενάριο που καταρτίστηκαν μετά τον Αύγουστο, βασίσθηκαν στα μεγέθη που επίμονα υποστήριζε το ΔΝΤ.

Η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρωομάδα να κλείσει τώρα η αξιολόγηση στη βάση της συμφωνίας του Αυγούστου, δηλαδή με μέτρα 5,4 δισ. ευρώ για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το 2018 και θα ξεκαθαρίσει πως συζητά τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων μόνον στον προϋπολογισμό του 2018 που θα καταρτιστεί στο τέλος του 2017 και μόνο εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένες και χρονικά οριοθετημένες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η τοποθέτηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ για τους τρόπους που θα επιδιωχθεί η ελάφρυνση του χρέους. Ο ESM έχει ανακοινώσει πως εξετάζει κάποιες επιλογές, οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί όμως σε πολιτικό επίπεδο. Σε αυτές περιλαμβάνεται η παράταση του χρόνου αποπληρωμής του, αλλά όχι και το πάγωμα των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, κάτι που επιδιώκει η ελληνική πλευρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ