ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιστορικό ρεκόρ: «Καλπάζει» προς τα 2,5 ευρώ η βενζίνη στην Αττική

Ιστορικό ρεκόρ: «Καλπάζει» προς τα 2,5 ευρώ η βενζίνη στην Αττική
Για ακόμη μία εβδομάδα η τιμή της βενζίνης βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.

Σπάει τα... κοντέρ η τιμή της βενζίνης, καθώς για ακόμη μία εβδομάδα βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.

Στην Αττική, αυτή τη στιγμή η απλή αμόλυβδη πωλείται κατά μέσο όρο στα 2,26 ευρώ το λίτρο.

Οι τάσεις των τιμών είναι ωστόσο ανοδικές από την Παρασκευή ενώ ήδη σε αρκετά βενζινάδικα στο Λεκανοπέδιο οι οδηγοί βρίσκουν βενζίνη ακόμη και με πάνω από 2,30 ευρώ το λίτρο.

«Η εβδομάδα που διανύουμε είναι περίεργη, δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις. Περιμένουμε σήμερα τα νέα τιμολόγια για δούμε πως θα διαμορφωθούν οι τιμές. Την περασμένη Δευτέρα όπως και την Τετάρτη είχαμε μία μικρή μείωση και πάνω που πήραμε μία ανάσα, την Παρασκευή ήρθε νέα σημαντική αύξηση στα τιμολόγια να "καλύψει" τις μειώσεις των προηγούμενων ημερών» σημειώνει στο CNN Greece η πρόεδρος της Ένωσης βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα.

Την ίδια στιγμή που η μέση πανελλαδική τιμή διαμορφώνεται βάσει των τελευταίων στοιχείων από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων στα 2,267 ευρώ το λίτρο, τα νησιά συνεχίζουν να κρατούν τα «σκήπτρα» της ακρίβειας με τις μέσες τιμές να βρίσκονται μία «ανάσα» από τα 2,5 ευρώ.

Ενδεικτικά, η μέση τιμή στον νομό Κυκλάδων έχει διαμορφωθεί στα 2,477 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα στα 2,417 ευρώ το λίτρο, ενώ στον νομό Κεφαλληνίας στα 2,360 ευρώ το λίτρο.

Ενόψει καλοκαιριού, μάλιστα, οι τιμές αυτές δημιουργούν προβληματισμό σχετικά με τις μετακινήσεις των επισκεπτών στους τουριστικούς προορισμούς, καθώς ήδη φαίνεται πως οι τουρίστες ήδη προσπαθούν να περιορίσουν τις δαπάνες σε καύσιμα.

«Προσοχή και στα πολύ φθηνά πρατήρια»

Πάντως, η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής εφιστά την προσοχή των καταναλωτών ακόμη κι όταν συναντούν πρατήρια με πολύ χαμηλές τιμές βενζίνης.

«Όταν οι τιμές είναι κάτω από την τιμή του διυλιστηρίου οι καταναλωτές πρέπει να είναι υποψιασμένοι για τα καύσιμα που βάζουν στο αυτοκίνητο τους. Να προσέχουν τα πολύ φθηνά πρατήρια γιατί κάποιοι επιχειρούν να "χτυπήσουν" εκεί που πονάει ο κόσμος. Καλύτερα να εμπιστεύονται πρατήρια με βενζίνη κοντά στη μέση τιμή» εξηγεί η κ. Ζάγκα.

Παράλληλα η ίδια επαναλαμβάνει το αίτημα του κλάδου για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα ή του ΦΠΑ, εκτιμώντας πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να «πέσει» η τιμή της βενζίνης.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ανάπτυξης διαμηνύει ότι οι έλεγχοι των αρμόδιων οργάνων είναι εντατικοί με στόχευση κυρίως στα πρατήρια στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ανακοινώθηκαν νέα πρόστιμα συνολικού ύψους 25.000 ευρώ σε πέντε πρατήρια υγρών καυσίμων, τρία στην Καλαμάτα, ένα στην Αττική κι ένα στην Πρέβεζα.

Σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας, καθώς πωλούσαν diesel κίνησης και αμόλυβδη βενζίνη σε τιμή υψηλότερη της θεωρητικής τιμής πώλησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ