ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα μπει το ΤΧΣ στις αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες

Πώς θα μπει το ΤΧΣ στις αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες

Με την αναλογία που επιθυμούσε η τρόικα “έκλεισε” το μίγμα για την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην κεφαλαιακή αποκατάσταση των τεσσάρων συστημικων τραπεζών.

Μετά από ακόμη μία μαραθώνια σύσκεψη του ΚΥΣΟΙΠ και ενώ ακόμη αναμένεται η απόφαση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο CNN Greece ότι η αναλογία θα είναι 25% κοινές μετοχές με δικαιώματα ψήφου και 75% ειδικά υπό αίρεση μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos) για τα κεφάλαια που θα κληθεί να εισφέρει το Ταμείο στο δυσμενές σενάριο των κεφαλαιακών αναγκών και τα οποία δεν θα καλύψουν ιδιώτες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει το ΤΧΣ “ένα επαρκές ποσοστό στις τράπεζες”, ωστόσο έπρεπε να βρεθεί η “χρυσή τομή” που θα διασφαλίζει την εξισορρόπηση των συμφερόντων του δημοσίου σε σχέση με τους ιδιώτες, αλλά και θα δίνει κίνητρα στους δεύτερους να μπουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ο "λογαριασμός" για συνολική υστέρηση κεφαλαίων βγήκε στα 4,4 δισ. ευρώ με το βασικό και 14,4 δισ. ευρώ με το δυσμενές σενάριο του stress tests. Σύμφωνα με εκτικήσεις αναλυτών, οι τράπεζες θα μπορούσαν να εκδόσουν CoCos από 8 έως 9 δισ. ευρώ, τα οποία θα επιδιώξουν να εξοφλήσουν το ταχύτερο δυνατόν μέσω πωλήσεων στοιχείων του ισολογισμού τους. Και αυτό γιατί η έκδοση αυτών των ομολόγων θα συνοδεύεται από υψηλό κουπόνι (8%-10%), κάτι που καθιστά ακριβό το κόστος διατήρησής τους.

Ζήτημα είναι και το ελάχιστο όριο που θα διατηρήσει το ΤΧΣ σε κάθε τράπεζα, με το ποσοστό αυτό να προσδιορίζεται στο 20%.

Έτερη κρίσιμη παράμετρος, είναι το ύψος των κεφαλαίων που θα κληθούν οι τράπεζες να καλύψουν από ιδιώτες, ώστε να θεωρούνται φερέγγυες. Οι τράπεζες υποχρεούνται να καλύψουν από ιδιώτες τις ανάγκες του AQR και του βασικού σεναρίου του stresstest (δηλαδή 4,4 δισ. ευρώ), αλλά και μέρος από τις ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου. Το ποσοστό αυτό όμως, μένει να αποσαφηνιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ